fallback

Киев: Руските удари срещу електропреносната мрежа може да предизвикат ядрена криза

Няколко ключови подстанции представляват риск за атомните електроцентрали в страната, предупреди енергийният министър

18:38 | 11.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Енергийният министър на Украйна предупреди, че по-нататъшни руски въздушни удари срещу енергийната мрежа на страната могат да предизвикат извънредна ситуация в една от трите действащи атомни електроцентрали, които все още са под контрола на Киев.

Украйна има хиляди електрически подстанции. Но в риск са десет ключови обекта, свързани с атомни електроцентрали, чието унищожаване може да потопи страната в мрак и да провокира радиологична авария, каза министърът на енергетиката Герман Галушченко в интервю за Bloomberg News.

Атаките на Русия приближават съществуващите ядрени рискове по-близо до границите на Украйна с Европейския съюз, добави той.

„Те знаят точно какво правят“, каза Галушченко във вторник от украинската столица. „Не е случайно, че атакуват подстанции, ключови за ядрената безопасност“, допълни той.

Подстанциите поддържат стабилност чрез регулиране на преноса на високоволтово електричество в мрежите. За разлика от изкопаемите горива или възобновяемите централи, ядреното производство се нуждае от постоянен поток от електроенергия, за да поддържа системите за безопасност работещи. Без него горивото в активната зона на реактора рискува да прегрее, което заплашва неконтролирано, опасно изпускане на радиация.

Подчертавайки риска за ядрената безопасност, миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предприе необичайната стъпка да разшири мисията си за наблюдение в Украйна, за да включи електрически подстанции. Инспекторите на МААЕ обикновено се занимават с ядрения материал, а не наблюдават по-широката национална електропреносна мрежа.

„Очаквахме първата мисия тази седмица“, каза Галушченко, отбелязвайки, че е присъствал миналата седмица в Киев, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски се съгласи с генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси за разширяване на наблюдението.

Две години след като МААЕ стана постоянно присъствие в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, коментарите на министъра показват как войната принуждава базираната във Виена организация да разшири правомощията си. Ситуацията „остава несигурна“, каза Гроси в понеделник в изявление.

Русия запази ролята си на водещ играч в световната ядрена индустрия като доказателство, че може да избегне ядрен инцидент и посрещна екип на МААЕ да обсъди безопасността на централата на среща в началото на септември в Калининград.

Загрижеността на украинското правителство се засилва от липсата на системи за противовъздушна отбрана.

Скорошни атаки причиниха прекъсвания на тока в голяма част от страната и прекъснаха електрозахранването на украинските атомни централи. Русия нанесе комбиниран удар с повече от 230 дрона и ракети, насочени към електрически подстанции в края на август.

„Проблемът е колко изстрелват наведнъж“, каза Галушченко.

Въпреки че Украйна не комуникира директно с Русия, правителството поиска трети страни да се намесят от нейно име по въпроса за ядрената безопасност. „Съобщихме на всички партньори“, каза Галушченко, имайки предвид посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Киев миналия месец.

„Хората не са наясно с рисковете, които виждаме тук“, каза още министърът. „Последствията могат да бъдат драматични и ужасни, ако атакуват отново и отново. Ситуацията би засегнала (район, бел. ред.) по-широк от границите на Украйна или Русия и би поставила по-големи предизвикателства пред Европа“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още