fallback

Westinghouse разработи система с изкуствен интелект за генериране на ядрена енергия

Системата ще доведе до оптимизирани разходи и съкратени срокове за всички етапи от целия жизнен цикъл на енергоблока, изтъква компанията

12:20 | 11.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската компания Westinghouse Electric Company представи своята най-нова система Hive Generative Artificial Intelligence (GenAI) System. Решението използва изкуствен интелект (AI).

Системата ще даде възможност за сериозна промяна в индустрията, която ще доведе до оптимизирани разходи и съкратени срокове за всички етапи от целия жизнен цикъл на енергоблока – от неговото проектиране, лицензиране и изграждане до дългосрочната му експлоатация.

Чрез системата Hive клиентите на Westinghouse ще получат достъп до патентовани знания и иновации в индустрията, създадени от компанията в продължение на над 100 години.

Системата ще оптимизира планирането на техническата поддръжка, ще подобри процесите за извършване на периодични инспекции и дигиталното потребителско изживяване така, че работните екипи да получават точната информация в правилното време.

Една от иновативните характеристики, които отличават системата Hive, е системата с изкуствен интелект bertha, която използва езикови модели, разработени за ядрената индустрия. Системата е наречена така в чест на Берта Ламе  – първата жена в САЩ, получила диплома за машинен инженер, и първата жена инженер, работила в Westinghouse. Решението включва предварително настроени и обучени модели, методи и инструменти, които могат да бъдат приложени към много различни случаи на употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още