fallback

Китайска компания иска да изгради зелен водороден парк в Испания за 1 млрд. долара

Envision Energy работи съвместно с правителството за локализиране на завод за електролизатори, чието строителство трябва да започне през първата половина на 2026 г.

11:11 | 10.09.24 г. 2

Китайската компания Envision Energy Co. планира да разработи зелен водороден индустриален парк на стойност 1 млрд. долара в Испания, за да помогне на европейската страна да постигне целите си за намаляване на парниковите газове, съобщава Bloomberg.

Испанският премиер Педро Санчес в момента е на посещение в Китай и се очаква да подпише меморандум за разбирателство относно парка, информира Envision.

Паркът ще произвежда електролизатор - машини, които отделят водород от вода с помощта на електричество - и ще се захранва от местно произведена слънчева, вятърна енергия и биомаса, разкриват източници, запознати със сделката.

Envision и нейните инвестиционни партньори ще работят с испанското правителство, за да определят подходящата локация за парка, като планират да започнат строителството през първата половина на 2026 г., добавят източниците.

С преобладаващото слънчево време през деня Испания разполага с голям потенциал за производство на зелен водород и амоняк, които се произвеждат чрез възобновяема енергия и не отделят въглеродни емисии при изгаряне.

Горивата се считат за един от малкото начини за декарбонизиране на тежката промишленост, която не може лесно да се електрифицира. Но компаниите, които биха могли да използват зелен водород, се забавиха с подписването на договори за доставка, защото повечето от тях ще трябва да инсталират ново оборудване, за да го използват.

Фабриките в парка ще произвеждат електролизатори с алкална и протонна обменна мембрана, заедно с друго оборудване, необходимо за увеличаване на производството на зелен амоняк, изтъква базираната в Шанхай Envision. Компанията ще изиграе жизненоважна роля за предоставянето на 5 гигавата капацитет за електролиза в Испания, почти половината от общо 11-те гигавата, които правителството си е поставило за цел да разположи до 2030 г.

Envision е частна компания, която произвежда вятърни турбини и батерии, като разработва и решения, базирани на чиста енергия за големи промишлени потребители.

Към момента компанията е получила 300 млн. евро под формата на стимули по схема за 2,5 млрд. евро.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, че Европейската комисия (ЕК) обмисля промяна в правилата за субсидиране на производството на водород, които да подкрепят европейските производители. В Брюксел отчитат опасенията на индустрията от вноса на евтино китайско оборудване за производството на водород. Очакванията са през този месец да бъде организиран следващ кръг за финансиране на европейски проекти за производство на водород.

Вероятно в него ще бъдат включени критерии, които да гарантират, че подкрепа ще получат местни проекти. Те са по искане на производителите на електролизатори, които са необходими за разделянето на молекулата на водата на водород и кислород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още