fallback

Япония започна премахването на разтопено ядрено гориво от „Фукушима“

Tepco цели прибирането на само 3 грама гориво, смесено с други отпадъци, като част от демонстрационна програма

08:17 | 10.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Повече от 13 години след най-тежкия ядрен инцидент след Чернобил, Tokyo Electric Power Co. (Tepco) започна да отстранява разтопеното радиоактивно гориво от дъното на един от разрушените реактори във Фукушима.

Японската компания започна процедурата в реактор номер 2 на атомната електроцентрала „Фукушима“ във вторник, се казва в изявление, цитирано от Bloomberg. Централата претърпя авария през 2011 г., след като силно земетресение и цунами удариха съоръжението и доведоха до загуба на резервно електрозахранване.

Tepco цели прибирането на само 3 грама гориво, смесено с други отпадъци, като част от демонстрационна програма за безпрецедентно почистване, което се очаква да отнеме десетилетия и да струва 23 трлн. йени (161 млрд. долара). Компанията първоначално имаше за цел да започне процеса миналия месец, но процедурата беше спряна заради допусната грешка.

За извличане на радиоактивния материал е разработена роботизирана ръка, която прилича на въдица и се управлява дистанционно. Метален накрайник, наподобяващ на нокът, ще бъде спуснат, за да събере малки количества отломки.

Едно от най-големите препятствия пред процеса на почистване е премахването на 880 тона радиоактивен материал, включително разтопено гориво и метална обвивка, от дъното на трите реактора. Процесът се извършва от Tepco съвместно с японското правителство, но отстраняването е трудно поради високите нива на радиация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още