fallback

МААЕ: Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава много несигурна

Агенцията публикува доклад за работата си в централата през последните две години

18:49 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Като несигурна и много крехка, описва ситуацията в Запорожката АЕЦ доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) две години след началото на постоянната мисия на експерти на място.

За това време централата  е издържала осем пъти пълно прекъсване на захранването (което е заплаха за сигурността, защото съоръженията се нуждаят от електроенергия за помпите, които охлаждат реакторите), унищожаване на охладителното езеро след взрива на яз. Каховка (в момента нивото на водата се поддържа със сондажи), пожар в една от охладителните кули, обстрели и попадение на дрон.

Експертите на агенцията са имали възможността да посещават помещения на централата, но не са допускани навсякъде, дори и на места, в които посещенията са допустими. Експертите са имали възможност също така да разговарят със служителите - основно по технически въпроси. В увода на доклада, написан от директора на МААЕ Рафаел Мариано Гроси, се посочва, че мисията на агенцията спира и опити за взимане на оборудване и материали от централата  и използването им за военни цели.

За проверките им помагат източници с отворен достъп за допълнителна информация, включително и сателитни изображения.

След като руските войски окупираха централата са прекъснати всички връзки със системата за контрол и наблюдение от страна на "Енергоатом", която е операторът на ядрените централи в Украйна. Затова и в момента всички данни се следят от МААЕ на място, включително и по време на физическите обиколки на помещенията.

В доклада си ядреният регулатор не коментира откъде идват атаките срещу централата - за тях се обвиняват взаимно и двете воюващи страни. МААЕ обаче отбелязва военното присъствие - военни и военна техника, което е нарушение на принцпите на ядрената безопасност.

От агенцията извършват регулярен контрол и върху останалите ядрени мощности в Украйна, включително и изведената от експлоатация Чернобилска АЕЦ. И трите ядрени централи работят безопасно от началото на конфликта.

Чернобилската АЕЦ също беше окупирана в началото на войната, но за срок от 35 дни. След като руските военни се изтеглиха, от МААЕ установиха разрушения по инфраструктурата и някои от системите за защита, прекъснати линии за комуникация и разрушения или кражби на оборудване в лабораториите. Няма обаче съществена заплаха за ядрената безопасност, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още