fallback

Заради сушата НЕК съобразява производството на ВЕЦ с нуждите за напояване

Водните каскади имат достатъчно вода, за да заводолят нуждите на регулирания пазар

14:14 | 04.09.24 г.

В язовирите с комплексно предназначение, стопанисвани от Националната електрическа компания (НЕК), има достатъчно вода за осигуряване на нуждите на населението и за напояване, съобщи по време на изслушване в Народното събрание зам.-министърът на енергетиката Георги Самандов. Той уточни, че НЕК използва изключително "консервативно" водните ресурси, давайки приоритет на селското стопанство и напояването заради продължаващата втора година суша.

Най-големият язовир, към който отношение има и НЕК, е яз. Искър. Той е завирен до 78,5% от капацитета си, или 514 млн. куб. метра, което е напълно достатъчно да задоволи нуждите на населението, дори и при още една година с недостатъчно валежи.

Някои от язовирите, стопанисвани от НЕК, сред които Батак и Белмекен, се използват основно за напояване и енергийната компания съобразява производството на електроенергия с това. Тоест работата на ВЕЦ е само допълнителна и не се отнема от тази за напояване. На ден се произвеждат не повече от 2 гигаватчаса електроенергия от водните централи (основно за пика на потреблението вечер, за да бъде балансирана системата) и само за нуждите на обществения доставчик (НЕК), тоест тази електроенергия, която е с много конкурентна цена не се предлага на свободния пазар.

В четирите водни каскади също има достатъчно вода, за да бъдат задоволени нуждите от електроенергия през зимата за регулирания пазар.

По данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в периода 1 януари - 31 август 2024 година водните централи в страната са произвели 2,45 тераватчаса електроенергия, което е повишение от 1,26% спрямо същия период на миналата година. Статистиката за този период показва значителен ръст на произведената зелена енергия (с 43% до 2,34 тераватчаса), за което приносът е на фотоволтаичните централи. Производството на базовите централи се свива с почти 16% до 18,1 тераватчаса.

В същия период потреблението намалява с 1,4%, а производството - със 7,6%, което се дължи основно на срива при износа на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още