fallback

Полша има нужда от още малко време, за да приеме план за въглищните мощности

Идеите на предишните управляващи са като "ядрено оръжие" смята новият министър, отговарящ за държавните активи

10:47 | 04.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Полша има нужда от още време, но по-малко от година, за да изготви план за въглищните мощности, става ясно от думите на министъра, занимаващ се с државните активи, Якуб Яворовски, цитиран от Ройтерс. Предишното правителство искаше да отдели компаниите PGE, Tauron и Enea, които управляват въглищните централи в страната, в отделна държавна компания NABE, която да поеме техните задължения.

Това е като "ядрено оръжие", казва Яворовски и допълва, че има много по-малко екстрени алтернативи. Той обаче отчита, че са нужни още анализи как точно да се случи отказа от въглищата и затварянето на централите.

PGE и Tauron вече призоваха правителството да побърза с плановете си за въглищните мощности, защото работата им започва да става икономически неизгодна. Агенциите за кредитер рейтинг съобщиха през пролетта, че могат да преразгледат позициите на компаниите, въпреки държавната подкрепа, която получават.

Повечето от компаниите в тази сфера предпочитат да разделят бизнеса си и да се откажат от въглищата на фона на променената политика на банките, насочена към отказ за финансиране на подобни проекти и повече зелени инвестиции в портфейлите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още