fallback

Спиране на работата на офшорно петролно находище ограничи износа на руски петрол

Приходите в бюджета от търговията с петрол се свиват до 1,59 млрд. долара през седмицата

18:49 | 03.09.24 г.

Спирането на работата на единственото офшорно петролно находище на Русия в Арктическо море намали износа на руски петрол през август, съобщи Bloomberg. Агенцията се базира на наблюдения на морските терминали и данни от енергийния търговец Vortexa, както и анализаторската компания Kpler.

Според анализите през седмицата 26 август - 1 септември износът на руски петрол намалява с 90 хил. барела до 3,16 млн. барела на ден. За четирите седмици до 1 септември, тоест за месец август, понижението е по-съществено - от 250 хил. барела до 3,1 млн. барела на ден. Причината е спирането на работата на едно от находищата в средата на август, за което няма обяснение. Според Bloomberg обаче причината е годишен ремонт, защото и през 2023 година по същото време съоръженията не са работили.

Доставките от началото на юли до края на август се движат в диапазона 3,14 млн. - 3,25 млн. барела на ден. За първите осем месеца на годината износът през морските терминали на руския петрол намалява с 40 хил. барела на ден спрямо същия период на миналата година.

Данните показват, че Русия не изпълнява ангажиментите пред ОПЕК+ по отношение на добивите. В Москва все още заявяват, че планират да намалят добива през октомври и ноември и след това през март и през септември 2025 година, за да спазят обещанието си.

В същото време от петролната организация обсъждат облекчаване на мерките, въпреки че цената на петрола се срина в  последните седмици и търговията се извършва около нивата от 75 - 80 долара за барел от референтния за повечето петролни доставки сорт "Брент".

Основните купувачи на руския петрол остават азиатските държави - Китай и Индия. Към тях се насочват 2,96 млн. барела дневно. Това е с 9% под средното ниво за април, изчислява Bloomberg. Около 1,19 млн. барела дневно през морските терминали се насочват към Китай, който заедно с доставките през тръбопроводите (около 800 хил. барела на ден) е най-големия пазар на руския петрол.

През август доставките за Индия са средно 1,66 млн. барела на ден, което представлява леко намаление от средата на август досега.

Количествата и за двете държави могат да се увеличат, защото част от товарите, които пътуват без дестинация, в крайа сметка се озовават при тях. Единственият купувач на руския петрол през морските терминали в Европа остава Турция. През август обаче доставките са в обем от 210 хил. барела, което означава лек ръст спрямо предходния 28-дневен период, приключил на 25 август, но си остава близо до най-ниското ниво за последните 16 месеца.

Приходите от търговията с петрола намаляват, макар че има известно повишение на цената му в последните дни. През миналата седмица (26 август - 1 септември) в бюджета са влезли 1,52 млрд. долара, спрямо 1,62 млрд. долара в предходната седмица.

През август средните седмични приходи от търговията с петрол са в размер  на 1,54 млрд. долара, почти в съзвучие с приходите през юли (1,55 млрд. долара). 

Украинският президент Володимир Зеленски подписа преди ден указ, налагащ допълнителни санкции върху транспортния сектор на Русия, включително и върху т.нар. "тъмен флот", който помага на страната да избегне санкциите. Според оценки на експерти най-малко 600 танкера плават на ръба на международните правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още