fallback

Финландия зареди с горивото на Westinghouse реактори от типа ВВЕР 440 в АЕЦ "Ловииса"

Страната се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия

11:03 | 03.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финландската компания Fortum съобщи, че успешно е извършила първото зареждане с горивото на Westinghouse Electric за АЕЦ "Ловииса". В централата работят два реактора от типа ВВЕР 440 и това е едно от първите зареждания с американско гориво за този тип реактори по света.

През миналото лято Westinghouse е изработила една тестова касетка, в която обаче не е бил сложен активен уран, и тя е била включена в процедурата по зареждане във финландската централа. При презарядката сега експертите са установили, че няма отклонения от очакванията и са преминали към зареждане с подготвените касети със свежо ядрено гориво.

За първи път реактор от типа ВВЕР 440 беше зареден с гориво на Westinghouse през миналия септември - в украинската Ривнеска АЕЦ. До този момент няма съобщения за отклонения. Заради войната в Украйна централата е под засилен контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).  

Westinghouse преодоля първите проблеми и горивото ѝ вече се използва успешно и в големите реактори - ВВЕР 1000. Компанията достави и вече зареди за първи път от своето гориво в едни от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Касетките се произвеждат в Швеция.

Fortum подписа споразумение за доставка на горивото на американската компания през ноември 2022 година като част от опитите си да намали енергийната си зависимост от Русия. АЕЦ "Ловииса" произвежда към 10% от потребяваната във Финландия електроенергия. През 2023 година централата е произвела малко над 8 тераватчаса електроенергия.

През февруари 2023 година финландското правителство даде лиценз за работата на блоковете до 2050 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още