fallback

Атаката с дрон временно ограничава работата на рафинерията на "Газпромнефт" край Москва

Властите в руската столица неглижираха резултатите от обстрела през уикенда

08:25 | 03.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Атаката с дронове по обекти на енергийната инфраструктура край Москва през уикенда бяха неглижирани от властите в града, но трима независими един от друг източници на Ротейрс потвърждават, че работата на рафинерията на "Газпромнефт" ще бъде ограничена поне до края на тази седмица (2-8 септември).

Според публикацията спряна ще бъде работата в едно от звената - Euro+, в което се извършва около 50% от първичната преработка на петрол.

Рафинерията е една от най-големите в Русия с капацитет за преработка на 11 млн. тона петрол годишно. Тя произвежда и половината от дизела и към 40% от бензина, потребявани в руската столица, както и доставя авиационно гориво за летищата в града.

Собственикът на съоръженията "Газпромнефт" не коментира информацията за ограничена работата.

Рафинерията беше ударена с дронове "Лютий" в ранните часове на 1 септември и кадри в социалните мрежи показаха възникването на мащабен пожар. Според кмета на Москва Сергей Собянин обаче пораженията са ограничени и в технически помещения, а работата на съоръженията не са засегнати.

По време на атаката бяха нанесени и поражения на една от най-големите електроцентрали в района - Конявская в Тверска област, чийто капацитет е 2520 мегавата, както и Каширската електрецентрала край Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още