fallback

ЕК обмисля как да подкрепи европейските производители на водород

Следващият кръг за набиране на проекти, които да получат финансиране, ще бъде различен, казва комисар Хукстра

19:10 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия обмисля промяна в правилата за субсидиране на производството на водород, които да подкрепят европейските производители, пише Ройтерс. В Брюксел отчитат опасенията на индустрията от вноса на евтино китайско оборудване за производството на водород. Очакванията са през този месец да бъде организиран следващ кръг за финансиране на европейски проекти за производство на водород.

Вероятно в него ще бъдат включени критерии, които да гарантират, че подкрепа ще получат местни проекти. Те са по искане на производителите на електролизи, които са необходими за разделянето на молекулата на водата на водород и кислород, вече се оплакаха от евтиния внос от Китай пред който са изправени.

Мога да ви уверя, че следващият кръг от финансиране ще бъде различен, коментира комисаря по действия в областта на климата Вопке Хукстра в реч в университета в Айндховен. Той не уточни какви ще бъдат ограниченията, които ще гарантират, че именно европейските проекти ще се възползват от субсидиите. Източник на Ройтерс от ЕК коментира, че правилата още се обсъждат и финализират.

"Ако киберсигурността и безопасността не могат да бъдат гарантирани, ако данните на хората и компаниите не могат да ъбъдат защитени, то компаниите няма да получат подкрепа", заяви Хукстра в своето изявление. Преди месец германското правителство коментира, че има опасения за данните, които Китай може да събира чрез софтуера на своите вятърни турбини.

През април ЕК обяви финансиране за седем  проекта за производството на водород на стойност 720 млн. евро. Източници от индустрията коментираха пред Ройтерс, че цената, която предлагат, предполага, че ще бъде използвано евтино китайско оборудване. ЕК не уточнява дали това действително е така.

Проучване на агенцията обаче показва, че при някои от проектите действително оборудването е обявено като идващо от трети страни. При други произходът е смесен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още