fallback

Украйна ще изпълни договорите за транзит на петрол, но ще подкрепи и диверсификацията

Преди дни Киев заяви, че спира транзита и на газ, и на петрол от 1 януари 2025 г.

17:39 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна ще изпълни договорите за транзит на петрол, ако държавите от ЕС поискат това, съобщи съветникът в Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк, опровергавайки собствените си думи. В интервю в края на миналата седмица той каза, че от 1 януари 2025 година Киев ще спре не само транзита на природен газ, но и на петрол, визирайки желанието на Европейската комисия да диверсифицира доставките.

През лятото на 2022 година Брюксел прокара ембарго на вноса на руски петрол и петролни продукти през морските терминали, успявайки да заобиколи нежеланието на България с дерогация, която изтича в края на тази година, и позволявайки на Унгария, Словакия и Чехия да продължат да купуват петрол през тръбопровода "Дружба", но препоръчвайки и на тези държави да диверсифицират доставките си до края на 2024 година.

Малко по-късно Подоляк обаче се поправи и посочи, че последният договор за транзит на руски петрол през Украйна изтича в края на 2029 година, пише "Ми Украина". Ако ЕС има желание тези договори да бъдат изпълнени, Киев ще съдейства, защото става въпрос за двустранни отношения с европейските държави, посочи още Подоляк.

По отношение на газа нещата изглеждат по-ясни - договорът за транзит на природен газ между Украйна и Русия изтича на 31 декември 2024 година и още преди месеци Киев беше категоричен, че преговори за удължаването му няма да бъдат водени.

Спирането на доставките на петрол от "Лукойл" през "Дружба" преди месец доведе до остра реакция от Унгария. Страната се обърна към Брюксел с искане да бъде наложено на Украйна да поднови транзита, въпреки наложените санкции от страна на Киев към руската компания. Тогава от ЕК установиха, че Будапеща получава в пълен размер доставките на петрол през алтернативен източник и отказаха да се намесят в спора.

Германия и Полша използват "Дружба", но през тръбите получават петрол от Казахстан, а не руски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още