fallback

Акционерите в газовото находище "Афродита" предлагат план за развитието му за 4 млрд. долара

Кипър поиска от консорциума идея за развитие или прекратяване на договора

13:42 | 02.09.24 г.

Акционерите в газовото находище "Афродита" край Кипър представиха актуализация на плана за развитието му, предвиждаща инвестиция от 4 млрд. долара, съобщи един от инвеститорите в проекта - израелската NewMed (преди Delek). Предложението е в отговор на искането на кипърското правителство компаниите да представят план за действие за находището или в противен случай може да бъде преразгледан лицензът да дейност.

Компаниите съобщиха за предупреждението на 25 август и допълниха, че имат три месеца, за да представят плановете си.

Находището "Афродита" беше открито още през 2011 година и в него акционери са Chevron и Shell с по 35%, както и NewMed. Освен това перспективно находище във водите на Средиземно море преди десетина години бяха открити още четири все още неразработени находища.

Войната в Украйна обаче прави интересни всякакви алтернативи на природния газ, който Европа получаваше от Русия. Плановете на акционерите на "Афродита" предвиждат добив от четири сондажа и пренос чрез тръбопровод до египетската газопреносна мрежа.

В съобщението на компанията се отбелязва, че не е ясно дали кипърското правителство ще подкрепи идеята. Според Cyprus Mail Никозия вече е отказала да одобри план за експлоатация на консорциума, внесен през 2019 година. След това и през август 2023 година компанията Chevron е предложила план за действие, части от които обаче са отхвърлени от кипърското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още