fallback

Вътрешнополитическата криза хвърля сянка върху петролния добив в Либия

Дневното производство падна с повече от половината през последната седмица до около 450 000 барела

14:10 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Добивът на петрол в Либия беше помрачен поради несигурност, като на операторите на три находища беше наредено постепенно да възобновят производството, въпреки че сътресенията тук продължават на фона на вражда между съперничещите си правителства на членката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пише Bloomberg.

Находището „Сарир“, което разполага с производствен капацитет от 145 000 барела на ден, вече е възобновило дейност, докато съоръженията „Месла“ и „Нафура“ са получили подобни инструкции, разкриват източници, запознати пряко със ситуацията.

Операторът Arabian Gulf Oil Co. но споделя подробности по темата, но вероятно възобновяването на добива цели да снабдява местните рафинерии и електроцентрали, като добитите количества няма да се използват за износ.

Междувременно производството от Waha Oil Co. продължи да пада до 96 200 барела на ден от обичайното ниво от 320 000 барела, изтъква друг източник.

Производственият натиск идва в момент, когато конфликтът между източното и западното правителство на Либия се разширява до въпроса за ръководството на централната банка – пазител на милиарди долари приходи от енергетиката.

Дневният добив на петрол в страната спадна повече от половината през последната седмица до около 450 000 барела, след като източните власти наредиха спиране в отговор на решение на международно признатото западно правителство, базирано в столицата Триполи, да смени гуверньора на централната банка Садик Ал-Кабир.

Либия изпомпваше около 1 милион барела дневно преди заповедта за спиране на производствените операции, като по-голямата част от производството е ситуирано на изток. Пълното възобновяване на трите находища на Arabian Gulf Oil Co. би добавило около 300 000 барела на ден към националния добив.

Цените на петрола на борсата в Лондон скочиха до над 80 долара за барел в деня, когато правителството на Източна Либия призова за пълно спиране на производството миналата седмица. Оттогава цените се понижиха, приключвайки търговията в петък под 79 долара за барел.

Петролната мрежа на Либия. Графика: Bloomberg

Ал-Кабир, който беше въвлечен в дългогодишна вражда с базирания в Триполи премиер Абдул Хамид Дбейба и има съюзници в източната част на Либия, отхвърли заповедта да се оттегли, което накара западните власти да влязат в централата на регулатора.

Ал-Кабир посочи в интервю за Financial Times, че той и други представители на централната банка са избягали от Либия, за да „защитят живота си“ от възможни атаки на милицията. Новото назначено ръководство на западното правителство изпитва затруднения да възобнови банковите операции, чието спиране добави допълнителни проблеми пред поминъка на 6,8-милионното население на северноафриканската страна.

Организацията на обединените нации казва, че работи със заинтересованите страни за преговори за прекратяване на конфронтацията. Това може да предвещава продължителен период на битка за постове в страната, която е дом на най-големите доказани резерви на суров петрол в Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 01.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още