fallback

Shell съкращава стотици работни места в своя петролен и газов бизнес

Заличаването на около една пета от работната сила в две подразделения на концерна е част от плана за намаляване на разходите до 3 млрд. долара до края на 2025 г.

22:14 | 30.08.24 г.

Енергийният гигант Shell ще съкрати стотици работни места от своя бизнес за проучване на петролни и газови находища като поредната мярка на главния изпълнителен директор Ваел Саван да намали до 3 млрд. долара разходите до края на следващата година, съобщава Telegraph.

Производителят на петрол и газ трябва да съкрати около една пета от работната си сила в две подразделения, отговарящи за стратегията на енергийната компания за проучване и разработване на петролни и газови находища.

Съкращенията, които подлежат на консултации със служителите, ще засегнат работните места в офисите на Shell по целия свят. Очаква се централите в Хюстън и Хага да бъдат засегнати най-много, с по-малък ефект върху операциите в Обединеното кралство.

„Shell има за цел да създаде повече стойност с по-малко емисии, като се фокусира върху производителността, дисциплината и опростяването в целия бизнес“, разкрива говорител на компанията. „Това включва постигане на структурни намаления на оперативните разходи от 2 млрд. долара до 3 млрд. долара до края на 2025 г., както беше обявено на нашето събитие, свързано с Деня на капиталовите пазари, през юни 2023 г. Постигането на тези намаления ще изисква висока оценка на портфолиото, нова ефективност и по-икономична цялостна организация“.

Бизнесът, предмет на съкращенията, е част от подразделението за производство на петрол и газ на Shell, което представлява повече от една трета от общо 28-те милиарда долара коригирана печалба на компанията за миналата година.

Откакто Саван замени Бен ван Берден като главен изпълнителен директор през септември 2022 г., той изостави плановете за намаляване на производството на петрол и въведе програма за редуциране на разходите, за да увеличи печалбата на петролния и газов конгломерат.

Компанията, която отчете 40 млрд. долара оперативни разходи миналата година, съкрати работни места в редица области, включително в бизнеса с химикали и вятърна енергия и централизирани функции като юридически и комуникационни екипи.

През октомври Shell съкрати стотици работни места от подразделението си за нисковъглеродни решения.

По-рано този месец Саван каза, че досега компанията е постигнала 1,7 млрд. долара спестявания на разходи в целия бизнес и ще продължи да „опростява начина, по който организацията работи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още