fallback

Газът поскъпва от септември заради голямото търсене

От октомври се очакват отново доставки на втечнен газ

18:38 | 30.08.24 г.

Цената на природния газ за септември се повишава с около 1,9% до 61,91 лева за мегаватчас, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е цената, по която обществения доставчик "Булгагаз" доставя на крайните снабдители и лицата с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.Тя е без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В първоначалното си заявление на 12 август компанията прогнозира, че газът ще поевтинее с 2% спрямо нивото през август до 59.54 лева за мегаватчас. през август "Булгаргаз" продаваше газа за 60,75 лева за мегаватчас.

По време на обсъждане в енергийния регулатор обаче директорът на "Булгаргаз" Веселин Синабов съобщи, че има заявки за по-големи количества газ от крайните снабдители и това ще оскъпи газа. Тогава от компанията очакваха, че все пак ще успеят да запазят известно намаление, макар и минимално. Всичко зависи от заявките, които ще получим до 30 август, коментираха пред журналисти от компанията. Директорът отбеляза още, че не може да даде отговор на въпроса с какъв процент се увеличават заявките, защото компаниите продължават да изпращат исканията си.

През септември за трети пореден месец от "Булгаргаз" се отказаха от покупката на втечнен газ, разчитайки на тръбния газ от Азербайджан. Недостигът се покрива от газохранилището в Чирен, където цената е по-ниска от тази на пазарите. В дневните търгове на нидерландската борса TTF природният газ се търгува за около 39,50 евро за мегаватчас. 

От началото на август цената на европейските пазари се повиши до годишен пик от около 40 евро за мегаватчас и това направи конкурентна цената на "Булгаргаз". През септември газът от Азербайджан покрива 78,7% от потреблението, посочват още от КЕВР. Преди ден компанията обяви търг за доставка на втечнен газ през октомври през терминала край Александруполис, в който България е съакционер. Компанията ще разчита на доставки оттам за целия зимен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още