fallback

Първи и четвърти хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира" ще бъдат изградени наново

Процесът ще отнеме години и през това време България ще поиска от Toshiba да ремонтира първия хидроагрегат

12:23 | 30.08.24 г.

Националната електрическа компания (НЕК) планира цялостна смяна на 1 и 4 хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира", съобщи по време на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той уточни, че компанията е съгласувала с Българския енергиен холдинг (БЕХ) обявяването на обществена пръчка, вероятно до две седмици, за тази опция.

"Това е един продължителен процес, който ще отнеме няколко години - отново проектиране на тези съоръжения, съответните доставки, изграждането и въвеждането им в експлоатация", каза Малинов и допълни, че това е дългосрочно решение за сигурността на енергийните доставки в страната.

Докато трае този процес, НЕК ще поиска от Toshiba, която е изградила централата през 80-те години на миналия век, да направи ремонт на първи хидроагрегат. Голяма част от оборудването и извършените дейности по централата ще бъдат запазени, каза още Малинов.

Припомняме, че в момента тече ремонт на втория хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира" и след успешното му приключване аналогични дейности ще бъдат извършени и на третия. Първи и четвърти агрегат обаче са в по-лошо състояние - уврежданията са по-дълбоки и има спуквания на статорните колони. Вероятно един от генераторите ще може да заработи отново в края на тази година.

Много експерти определят като причина за това състояние на централата липсата на адекватна поддръжка през годините.

Малинов съобщи, че по-рано днес (30 август) Министерският съвет е взел решение за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на хидроенергетиката с Япония, който е свързан именно с ремонта на ПАВЕЦ "Чаира". Министърът е упълномощен да сключи това споразумение, както и подобни документи с Южна Корея и с Германия.

Споразумението за сътрудничество с Южна Корея пък се отнася до ядрената енергетика и е свързан с планираното изграждане на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", с което да се ангажира Hyundai Engineering & Construction. Консорциумът беше единственият, който се яви на търга за изграждането на новите мощности в ядрената централа, които ще бъдат по технологията АР1000 на Westinghouse.

През февруари парламентът задължи правителството да преговаря само с тази компания, след като се появиха коментари, че БЕХ може да се обърне към алтернативни изпълнители, от които да поиска оферта, но без търг, а чрез директно договаряне.

По отношение на меморандума с Германия той ще се отнася до зелена енергия и зелен водород, както и изграждане на коридори за пренос на енергия от ВЕИ от Балканите към Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още