fallback

Соларните панели са най-големият производител на зелена енергия това лято

Вятърните централи са с по-голям капацитет за производство, но пикът при тях е през зимата

10:48 | 30.08.24 г.

От май насам производството на електроенергия от соларни панели превишава това от вятърните централи и доминира сред останалите ВЕИ мощности, сочат данни на екологичната организация Ember, анализирани от колумниста на Ройтерс Гевин Макгуайър.

Статистиката показва, че през май производството от соларните паркове е превишило с 1,65 тераватчаса производството от вятърните централи, а през юни - с 9,57 тераватчаса.

Юли е пиковият месец за соларните панели в Европа и вероятно превишаването е още по-значимо. Официалните данни обаче още не са публикувани.

През август скоростта на вятъра намаля и това означава, че сигурно и през август соларната енергия ще доминира. Или с други думи, за първи път соларните панели доминират през цялото лято, а вятърните централи са с 30% по-голям капацитет за производство от соларните.

Все пак пикът на вятърната енергия е през зимата, припомня още Гевин Макгуайър и допълва, че тогава производството на вятърните паркове превишава два пъти това на фотоволтаиците.

През последните години соларните централи се развиват два пъти по-бързо от вятърните, които бяха основен производител на зелена енергия в последните 20 години. Новите слънчеви мощности са се увеличили със 188% в периода 2018 - 2023 година, спрямо 80% за вятърните в същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още