fallback

През юни има данни за възстановяване на добивите на въглища у нас

През първия летен месец България е била нетен вносител на електроенергия

14:08 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През юни започва възстановяване на добива на твърди горива, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е свързано с нов ръст на цената на електроенергията в региона заради горещите вълни и нуждата от ток за охлаждане.

Това направи отново конкурентно производството на ТЕЦ и добивите на твърди горива се повишават с 28% на месечна база до 555 хил. тона през юни. Но спрямо същия месец на миналата година има спад от 30% и все още предстои да се види ефектът от скъпата електроенергия за въглищните централи.

Данните на НСИ показват още, че доставките на твърди горива се повишават на месечна база с 22% и намаляват на годишна с 24% до 594 хил. тона. Разликата между добитите и реализираните доставки е от внос.

През юни България е нетен вносител на електроенергия, става ясно от статистиката. Производството достига до 2,46 тераватчаса, или спад от 4% спрямо май и със 17% на годишна база. Реализираните доставки на електроенергия са 2,49 тераватчаса. През юни има ръст от 2,7% на месечна база и с 8% на годишна база.

Увеличава се производството на горива и особено видимо е това при дизеловото гориво. През юни в страната са произведени 299 хил. тона, което е с към 12% повече на годишна база, а в същото време доставките на вътрешния пазар намаляват  - с 10% до 204 хил. тона.

Пикът на производството на дизел от началото на годината беше през април - 305 хил. тона.

Производството на бензин се увеличава с 6,7% до 143 хил. тона, като по-голямата част от него е била изнесена. Доставките на вътрешния пазар достигат 58 хил. тона, което представлява ръст от 29 на сто.

През юни в България са доставени 183 млн. куб. метра природен газ, което представлява намаление от 10% на месечна база, което е традиционно за този период от годината. На годишна база има ръст от 26 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още