fallback

Русия заплашва Европа с по-високи цени на газа заради спирането на транзита през Украйна

Кремъл може да намери алтернативни маршрути за доставка на газ до Европа, но капацитетът им поне засега е ограничен

16:12 | 28.08.24 г. 9

Русия заплашва европейските потребители с по-високи цени на природния газ, ако Украйна не се съгласи да удължи сделката за транзита на руски газ. Договорът между Москва и Киев изтича на 31 декември тази година.

Украйна многократно е заявявала, че няма планове за нова сделка за транзит на руски природен газ заради продължаващия военен конфликт, припомня Ройтерс.

По време на ежедневния му брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е коментирал, че ако Киев не удължи сделката, Русия може да намери алтернативни маршрути, като например планирания турски газов хъб.

„Има (други) маршрути, но, разбира се, подобни решения на украинската страна ще нанесат сериозни щети на интересите на европейските потребители, тези, които все още искат да купуват по-гарантиран, по-достъпен... руски газ“, посочва Песков.

По думите му Европа ще трябва да плаща повече за газ от други доставчици, включително втечнен природен газ, доставян от САЩ.

Повечето потребители на руски газ през Украйна се подготвят за спиране на транзита в края на тази година. Друг вариант е руският държавен гигант „Газпром“ да доставя част от синьото гориво по друг маршрут, например през „Турски поток“, България, Сърбия или Унгария. Капацитетът по тези маршрути обаче е ограничен.

Европейският съюз (ЕС) и Украйна също поискаха от Азербайджан да улесни дискусиите с Русия относно сделката за транзит на газ.

Руската агенция ТАСС посочва, че през октомври 2022 г. президентът на Русия Владимир Путин изложи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“. В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак обяви, че изпълнението на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г.

От турското енергийно министерство огласиха планове за създаване на център в Истанбул като част от проект за хъб с участието на турската компания „Боташ“ и руската „Газпром“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още