fallback

Износът на руски петрол достига двумесечен пик

Приходите от петрол в руския бюджет възлизат на 1,62 млрд. долара за миналата седмица

18:12 | 28.08.24 г.

Износът на руски петрол се възстанови и в периода 19 - 25 август достигна двумесечен пик. Причината е възстановяването на работата на терминала Сахалин, пише Bloomberg. През седмицата ръстът е относително малък - с 60 хил. барела до 3,26 млн. барела на ден.

За по-малко волатилния период от четирите седмици до 25 август повишението е от 390 хил. барела на ден до 3,35 млн. барела на ден. Това е най-високото ниво от юли насам, сочат изчисленията на агенцията, базирани на наблюденията на морските терминали на Русия, както и на информация от енергийни търговци, включително и Vortexa и анализаторите от Kpler.

Приходите от продажбата на руския петрол се увеличават и достигат 1,62 млрд. долара през миналата седмица, спрямо 1,48 млрд. долара през предходната седмица. Увеличаването на приходите е ограничено от по-ниската цена на руския петрол. Цената на суровината намалява за шеста седмица през последните седем седмици. Средно за последните 28 дни приходите от търговията с петрол в руската хазна са 1,59 млрд. долара на седмица.

От май Москва започна да съобразява ангажиментите си към ОПЕК+ с добива, а не с износа.Тъй като досега превишаваше определените квоти, Русия посочи, че ще намали добивите допълнително през октомври и ноември.

Основните пазар и на руския петрол остават Китай и Индия. Доставките в Азия достигат 3,08 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от май насам, но е с 9% под доставките през април.

Данните показват, че в четирите седмици до 25 август доставките за Китай са 1,2 млн. барела през морските терминали, както и около 800 хил. барела по тръбопроводи. Доставките за Индия се увеличават до 1,62 млн. барела на ден, спрямо 1,5 млн. барела в четириседмичния период, приключил на 18 август.

Заради продължили цяло лято учения на гръцките военноморски сили в Средиземно море танкери с руски петрол се претоварват вече край Порт Саид, Египет. Оттам товарите поемат също към Азия. В този район се прекачи и първата доставка на втечнен газ от проекта "Сахалин - 2", който беше поставен под санкциите на САЩ  през миналата година.Това означава, че Москва подготвя тайна флотилия и за доставките на втечнен газ по подобие на петролните доставки.

Доставките на петрол за единствения клиент на руските петролни компании в Черно море остана Турция. В последните четири седмици износът намалява до 180 хил. барела на ден, което е най-ниското ниво от април 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още