fallback

Увеличено търсене ще оскъпи газа у нас през септември

Ще има "несъществено увеличение" на цената спрямо заявената, поясниха от "Булгаргаз"

11:23 | 28.08.24 г. 1

Заявките за доставка на природен газ през септември се увеличават и това ще оскъпи газа, предлаган от "Булгаргаз", съобщи директорът на компанията Веселин Синабов по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, посветено на цената на газа.

И през този месец газовият доставчик не разчита на втечнен газ, а на доставките на тръбен газ от Азербайджан и ще покрие недостига с газ от газохранилището в Чирен.

В заявлението, внесено на 12 август, от "Булгаргаз" изчислиха, че през септември газът ще струва 59,54 лева на мегаватчас. Това е с около 2% по-евтино спрямо август и съществено под цената на нидерландската борса TTF. Днес Синабов уточни, че заради увеличеното търсене ще има "несъществено увеличение" на цената спрямо заявената.

Заради настъплението на Украйна в Курска област се появиха опасения, че доставките на руски газ към Европа ще спрат и това изнерви пазара. В следващите дни стана ясно, че такава заплаха няма, а и пълните над 91% газохранилища доведоха до спад на цената. Търговията в момента се движи около 38 евро за мегаватчас, тоест по-висока от цената у нас.

Вероятно това е причината за увеличените заявки на клиентите на "Булгаргаз". По време на заседанието Синабов коментира, че искания за повече газ са изпратили крайни снабдители, а не индустриални потребители или търговци. Това са основно топлофикациите, на които компанията продава по цените, утвърдени от КЕВР.

В момента заявките продължават и от компанията не могат да дадат информация за какъв ръст става дума, каза още директорът на "Булгаргаз" пред журналисти. На този етап е сложно да се прогнозира и каква ще е цената през септември, но вероятно ще бъде под нивото през август (почти 61 лева).

През юли и август "Булгаргаз" разчиташе на традиционно намаленото потребление на газ и не направи заявки за покупка на допълнителни количества втечнен газ. Търсенето се покриваше почти изцяло от газа от Азербайджан, договорен преди десетилетие и със значително по-ниска цена. Недостигът компанията взимаше от "Чирен", където има нагнетен от зимата и пролетта газ, когато цената на пазара беше под 30 евро за мегаватчас.

Газохранилището "Чирен" е пълно до 86% от капацитета си, сочат последните данни на Gas Infrastructure Europe. Това е малко под средното за ЕС - към 91%.

По изключение КЕВР ще заседава на 30 август, а не на първо число от новия месец, защото няма да чака последна актуализация на цената на TTF, обяви председателят на регулатора Иван Иванов. Той уточни, че утвърдената тогава цена влиза в сила след полунощ на 1 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още