fallback

Цените на втечнения газ намаляват въпреки очакван пик на търсенето в Азия

В Европа спокойствие носят пълните до над 91% от капацитета си газохранилища

12:15 | 26.08.24 г. 6

Цените на втечнения природен газ намаляват след годишните пикове, регистрирани и в Азия, и в Европа - двата най-големи пазара на суровината. Ройтерс съобщава за спад на цената на втечнения газ в Азия с около 2%, като това е първо понижение за последните четири седмици.

През седмицата 12-18 август цената на газа в Азия достигна годишен пик, но след това тръгна надолу и пазарите се успокоиха въпреки очаквания ръст на потреблението на континента. Китай и Япония са обхванати от горещи вълни и това увеличава търсенето на електроенергия за климатиците.

По данни на Kpler през август вносът на газ в Азия ще достигне малко над 25 млн. тона, спрямо 23,3 млн. тона през миналия август, което е свързано основно с горещините. Около половината от доставките са за Китай (6,94 млн. тона) и Япония (5,83 млн. тона), които са двата най-големи вносители на втечнен газ в световен мащаб.

Подобна е тенденцията на газовите пазари и в Европа.

В началото на август цената на природния газ на нидерландската платформа TTF, която е референтна за почти всички договори за доставка на втечнен газ, се повиши рязко и достигна годишен пик от 40,36 евро за мегаватчас (на 9 август). Натиск на търговията тогава оказа развитието на бойните действия във войната в Украйна и операцията на Въоръжените сили на Украйна в Курска област.

Малко по-късно обаче търговията започна да се успокоява, след като стана ясно, че "Газпром" не спира доставките си за Европа през Украйна, а данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) показаха, че кампанията по нагнетяване на газохранилищата в Европа върви нормално.

Търговията в края на миналата седмица затвори на ниво от малко над 36 евро за мегаватчас.

"Булгаргаз" поиска по-ниска цена на газа за септември

В своето ценово заявление "Булгаргаз" поиска по-ниска цена на газа от 1 септември, като отново не предвижда покупката на втечнен газ. От компанията посочват в своето ценово заявление, че и през септември ще разчитат само на газа от Азербайджан и на доставки от газохранилището в Чирен. Така цената, която ще предложи обществения доставчик на своите потребители е 59,54 лева за мегаватчас, или с около 2% надолу спрямо цената през август.

По данни на GIE за България към 24 август българското газохранилище е пълно до малко над 85% от капацитета му. Това е леко изоставане спрямо средното за ЕС - 91,2%, но вероятно страната ни ще успее да се съобрази с европейските регламенти и да започне новия отоплителен сезон с пълно до 90% от капацитета си запаси от природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още