fallback

Активите на "Роснефт" в Германия остават в ръцете на държавата още шест месеца

Има поне три оферти за рафинериите на руския гигант, но сделката ще отнеме повече време

17:45 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия ще продължи да управлява активите на "Роснефт" в страната още шест месеца (до 25 март), давайки допълнително време на руския гигант да им намери купувач, пише Bloomberg. Берлин удължава срока за четвърти път. Крайният срок изтичаше на 10 септември.

Според източници на Bloomberg има поне три компании, които имат интерес, но процедурата очевидно ще отнеме повече време от очакваното.

Според Bloomberg това подсказва, че има проблем с преговорите за рафинерията на "Роснефт", която е основен доставчик на горива за столицата Берлин - PCK Raffinerie. През пролетта, когато беше направено поредното удължаване на крайния срок за намиране на купувач, правителството предупреди, че "Роснефт" може да загуби германските си активи, ако не се активизира.

Говорител на Министерството на икономиката потвърди, че на този етап още няма решение относно продажбата на Rosneft Deutschland, а от компанията отказват коментар по темата.

Германското правителство взе под контрол активите на "Роснефт" в страната през септември 2022 година. Тогава беше посочено, че национализацията е необходима, за да бъде защитена енергийната сигурност на Германия. Сделка през март би била облекчение за Берлин - в правителството се притесняват от евентуални искове с обвинения за национализация.

Освен в разположената в Бранденбург рафинерия PCK Raffinerie, "Роснефт" има дял в още две рафинерии в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още