fallback

Какви са ползите от фотоволтаичните микроинсталации?

Липсата на нормативна уредба за фотоволтаичните уреди е главната пречка те да не намират по-голяма популярност, стана ясно от разговор с Минчо Бенов и Първан Дангов

12:26 | 22.08.24 г.

Целта на проекта Sunrise е даде възможност на хората, които са в състояние на енергийна бедност, да произвеждат сами част от енергията, която ползват. Липсата на нормативна уредба за фотоволтаичните уреди е главната пречка те да не намират по-голяма популярност сред гражданите. Това обясниха Минчо Бенов, национален директор на „Хабитат България", и Първан Дангов, кмет на Община Дупница, в предаването „Чиста енергия“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„С проектите в Дупница и Ботевград показахме, че тези системи са достъпни и всеки може да се възползва от тях. Трябва да постигнем облекчаване на административната процедура за използване на такъв тип инсталации в многофамилните сгради. Нужно е да приведем законодателството си в синхрон с европейските регламенти, които третират тези като нищожни и те не подлежат на различна регулация освен един обикновен уведомителен режим. В Германия броят на подобни инсталации тази година достигна над един милион", каза той.

Системите в Дупница и Ботевград бяха инсталирани в общински жилища. Публикувани са критерии, по които става подборът и домакинствата имаха възможност да кандидатстват според тях. „Важно е жилището да се обитава целодневно, защото това води до повече спестена енергия“, коментира Бенов. 

Според него фотоволтаиците за балкони с щепсел за включване и контакт имат много предимства. Този тип продукти се купуват, монтират и започват веднага да работят. Няма нужда от мерки по инсталиране и проектиране. Тази енергия винаги се потребява първо, а след това се допълва от енергията, подаване от електроразпределителното дружество. Друг голям плюс е финансовата достъпност. Една такава инсталация струва около 600 евро.

От друга страна, Първан Дангов препоръча е да се инициира законодателна инициатива в Народното събрание, за да се  улеснят инвестициите.

„Очаквам и други граждани да проявят интерес към проекта. Вече има запитване от граждани, които са гледали репортажите. Живеем в динамичен свят и тенденцията е енергоизточниците да стават по-скъпи. Какво по-хубаво, когато новите технологии, които навлизат в нашия бит и ежедневие, помагат да живеем по-добре и енергийно по-чисто“, каза той. Администрацията има готовност да съдейства с информация за това кога и как да бъдат инсталирани още от този тип фотоволтаици.

Той сподели, че на територията на общината има интерес за още подобни инвестиции.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването „Чиста енергия“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още