fallback

Енерийният остров на Дания се отлага отново заради високите разходи

В Копенхаген опитват да привлекат интереса на Германия

21:20 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Изграждането на енергиен остров край бреговете на Дания в Северно море се отлага отново за поне три години, пише Ройтерс. Причината са високите разходи и високите лихви.

Очакваните инвестиции за реализацията на проекта, който трябва да осигури електроенергия за 3 млн. домакинства, са към 200 млрд. датски крони, или почти 30 млрд. долара.  Държавата трябва да инвестира 50 млрд. крони в проекта, става ясно от коментар на енергийния министър  Ларс Аагард пред агенцията. Той обаче отказва да коментира какво е оскъпяването през години.

Дания и Белгия планираха изграждането на изкуствен остров, който да събира и пренасочва електроенергията от офшорните вятърни паркове. Но постепенно поскъпващите суровини и растящите лихви го превръщат нежизнеспособен.

Датският енергиен министър коментира, че Белгия не желае да увеличава инвестициите си и при това положение в Дания разглеждат като един от начините да бъде съживен проектът, към него да се включи и Германия. Това ще означава ново проектиране и добавяне на още три години - до 2036 година, за въвеждане в експлоатация.

Дания е водещ производител на вятърни турбини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още