fallback

Приходите от петрол в руския бюджет намаляват през август въпреки по-високите цени

Основните пазари на руския петрол си остават Китай и Индия

17:47 | 20.08.24 г. 2

Приходите от петрол в руския бюджет продължават да намаляват и през седмицата 12-18 август, въпреки че в същия период цената на руския петрол се повиши за първи път през последните шест седмици. Това е видно от анализите на Bloomberg относно износа на петрол на Русия през морските терминали.

През миналата седмица от търговията с петрол Русия е спечелила 1,47 млрд. долара, спрямо 1,56 млрд. долара седмица по-рано, когато също имаше спад спрямо 1,61 млрд. долара в периода 29 юли - 4 август. В по-малко волатилния четириседмичен период, приключил на 18 август, приходите са средно 1,58 млрд. долара на седмица.

По данни на Argus Media доставната цена на руския петрол от терминалите в Балтийско и Черно море (сорт "Уралс") се е повишила с около 3,50 долара за барел, а доставките от тихоокеанските пристанища (сорт EPSO) - с около 4 долара за барел.

Доставките на руски петрол намаляват за втора поредна седмица - в периода 12-18 август с 360 хил. барела до 2,93 млн. барела на ден. Това е най-рязкото понижение от началото на юли насам. Именно оттогава Москва промени политиката си по отношение на квотите на ОПЕК+ и вече ги съобразява с добивите, а не с износа. Така доставките на руски петрол вече са с 500 хил. барела дневно по-малко спрямо пика през април.

В последните четири седмици износът достига 3,2 млн. барела на ден, което представлява минимален спад от 25 хил. барела дневно.

Москва съобщи, че ще ограничи повече добивите през октомври и ноември, тъй като през летните месеци наруши ангажимента си към петролната организация.

Основните пазари си остават азиатските държави - към 2,94 млн. барела на ден в последните четири седмици, приключили на 18 август. Спадът спрямо средните нива през април е около 9%.

Най-големият потребител е Китай, където са доставени 1,22 млн. барела на ден, както и допълнително 800 хил. барела през тръбопроводи. По данни на колумниста на Ройтерс Гевин Макгуайър през юли Китай съществено е намалил вноса на руски петрол за сметка на този от Саудитска Арабия и от Иран.

Намаляват доставките за Индия - до 1,41 млн. барела на ден, спрямо 1,53 млн. барела на ден в предходната седмица.

Данните и за двете дестинации не са пълни, защото обикновено те приемат и повечето танкери, които пътуват без предварително обявена цел. Русия използва и някои свои танкери, които са под санкциите на САЩ - "Белгород", "Братск" и "Новоросийск" претовариха по едно карго край бреговете на Оман на супертанкера Oxis.

Последният европейски пазар на Русия в Черно море остана Турция, където през миналата седмица са доставени 260 хил. барела на ден, или почти без промяна спрямо предходната. Доставките са с 30% надолу спрямо средните нива между края на февруари и края на юни.

Bloomberg изготвя анализ за търговията с руски петрол на базата на наблюденията на движещите се танкери в пристанищата, както и допълнителна информация, включително и от анализаторите от Kpler и търговската компания Vortexa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още