fallback

Китай одобри строителството на 11 ядрени реактора само за ден

Ако запази темпa, до 2030 година страната ще изпревари САЩ и Франция по брой реактори

12:28 | 20.08.24 г. 5

Само за ден, на 19 август, китайските власти дадоха разрешение за изграждането на 11 ядрени реактора в пет централи, съобщава Bloomberg. Според очакванията в страната изграждането на блоковете ще отнеме пет години и ще струва 220 млрд. юана (31 млрд. долара).

Раздаването на тези лицензи е поредното доказателство, че Пекин не се отказва от плановете си за мащабно разширяване на ядрената си енергетика. В последните две години беше дадена зелена светлина на 20 реактора и според изчисленията на Bloomberg NEF с това темпо до 2030 година ще бъде водещата ядрена сила в света по брой реактори, изпреварвайки САЩ и Франция.

По данни на американската Администрация за енергийна информация в момента в Китай работят 55 реактора с проектна мощност от 53 гигавата. Тяхното производство покрива към 5% от потреблението на ток в страната, отбелязват от Китайската асоциация за ядрена енергия. Според организацията през следващите поне три години властите в страната ще дават одобрение за поне по 10 нови реактора годишно.

Сред одобрените разработки е високотемпературен реактор от четвърто поколение с газово охлаждане, който ще бъде поставен в централа в провинция Дзянсу. В последните години Китай напредна и със собствените си разработки за реактори от различни видове, като повечето от тях разчитат почти изцяло на китайски компоненти.

Според Фондацията за информационни технологии и иновации в момента в Китай се строят 27 реактора, а скоростта на завършване на проектите е около седем години, или значително по-бързо от много други в развитите държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още