fallback

Защо високите сметки за енергия се превръщат в „новото нормално“ за Великобритания?

Зависимостта от втечнения газ и растящото геополитическо търкане правят малко вероятно връщането на цените на енергията до нивата, наблюдавани преди войната в Украйна

21:02 | 28.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В края на октомври британският финансов министър Рейчъл Рийвс ще представи своя първи бюджет на фона на растящите сметки за енергия и ускорена инфлация, пише Telegraph. Средните сметки за газ и електричество във Великобритания се очаква да се повишат с почти 150 паунда годишно до 1714 паунда през октомври, от сегашното двегодишно дъно от 1568 паунда.

Прогнозата е на енергийната консултантска фирма Cornwall Insight и се смята за една от най-точните в индустрията. 

Очакваното увеличение ще засили натиска върху домакинствата тази зима, като милиони пенсионери вероятно ще пропуснат или забавят плащанията за гориво тази година за първи път от 1997 г.

Поскъпващата енергията също така ще ускори основната инфлация към 2,7% през последното тримесечие на тази година, показват прогнози на Английската централна банка (АЦБ).

Но ако Рийвс или пенсионерите се надяват тази зима да бъде болезнено отклонение, ще бъдат разочаровани.

Cornwall Insight вярва, че лятото може да бъде толкова добро, колкото е възможно, когато става въпрос за падащи цени на енергията, като сметките едва ли скоро ще достигнат средните си стойности от преди войната в Украйна, или около 1200 паунда.

„Въпреки че не очакваме връщане към екстремните цени от последните години, е малко вероятно сметките да се върнат към това, което някога се смяташе за нормално. Без значителна намеса това може да е новото нормално“, изтъква Крейг Лоури, главен консултант в Cornwall Insight.

Природен газ

Обединеното кралство е внесло приблизително 40% от необходимата енергия през 2023 г., малко повече от предходната година. Страната е нетен вносител на енергия от около две десетилетия след края на бума на сондажите за природен газ в Северно море през 80-те и 90-те години на миналия век.

Преди нахлуването на Русия в Украйна подобна зависимост не беше сериозен проблем, тъй като Великобритания можеше да разчита на евтини и изобилни доставки на руски газ.

Решението на Запада да обърне гръб на руското гориво обаче доведе до огромен скок на цените през 2022 г. и доведе до спираловидно покачване на сметките на домакинствата.

Това също принуди Великобритания да потърси алтернативни доставки: сега страната е много по-зависима от втечнения природен газ (LNG), отколкото преди няколко години, когато покриваше 42% от газовите нужди на страната. (Останалото идва предимно от Норвегия чрез тръбопровод). Малко под две трети от обемите на LNG през 2023 г. идват от САЩ,14% от Катар и 9% от Перу.

Проблемът за Великобритания (и не само) е, че за разлика от фиксираните тръби, корабите за LNG са свободни да отидат до всеки терминал, който плаща най-високата цена. Газът се охлажда до приблизително -160 градуса по Целзий и се транспортира в танкери. Корабите акостират на специализирани терминали, които подготвят горивото за транспортиране в страната.

„На практика се озовахме във война за наддаване на световните газови пазари, за да получим газа, от който се нуждаем“, коментира Майкъл Брадшоу, професор по глобална енергетика в Warwick Business School.

Цените на втечнения газ са много по-чувствителни към търсенето и предлагането, отчасти поради отказа от дългосрочни договори в Европа, добавя той.

„Доставките на втечнен на световните пазари са относително стабилни през последните две или три години и така като цяло Европа в момента се конкурира с Азия за гъвкави доставки. Ако азиатското търсене е високо, както и европейското, тогава се оказва, че трябва да плащаме повече“, подчертава Брадшоу.

Инвестициите в втечнен газ, направени преди няколко години, ще започнат да дават плодове през 2025 г., когато на пазара ще се отприщи предлагане, което се очаква да пренасити пазара и ще повлияе на цените.

Анализатори от Goldman Sachs изчисляват, че „вълната от нови проекти за LNG “ще добави значителните“ 210 милиона тона годишно към глобалните доставки. Това е над два пъти повече от 90-те милиона тона годишно от ограничените руски тръбопроводи.

Но Брадшоу казва, че британските потребители ще трябва да изчакат поне още една година след това, за да усетят ползите в сметките. „Трябва да изкараме още една зима, преди да се радваме на повече доставки на газовия пазар“, добавя той.

Геополитически фактор

Ескалиращото геополитическо напрежение обаче може да помрачи плановете.

„Европейските цени на газа са все по-голяма причина за безпокойство“, изтъкват анализатори на UBS.

Цените се повишиха рязко в резултат на нахлуването на Украйна в Русия като UBS каза: „Смятаме, че пазарът сега е умерено по-загрижен за прекъсване на доставките“.

Според анализаторите растящото напрежение в Близкия изток също върна премията за геополитически риск на газовия пазар.

Но не само непредвидимата геополитика влияе върху сметките ни.

Трупане на запаси

„Времето е много голям фактор“, посочва Брадшоу. „Тъй като Азия също е в северното полукълбо, ако и двата континента се сблъскат със студени зими, тогава и двата ще се състезават за един и същ газ“.

Засега високите нива на съхранение на газ в Европа помагат за потушаване на опасенията. Брадшоу отбелязва, че ЕС е наложил цели за съхранение на газ, за ​​разлика от Обединеното кралство, което изостава тук.

И все пак дори съхранението е нож с две остриета. Бен МакУилямс, сътрудник в мозъчния тръст Bruegel, посочва, че целите за съхранение принуждават страните да купуват повече газ, отколкото им е необходим, и да поддържат цените по-високи, отколкото са стандартните за лятото.

„Европа се опитва да запълни хранилищата си доста агресивно, по начин, който досега не се е случвал“, подчертава той.

Друг фактор при британските сметки за енергия са зелените налози, които биха могли да оскъпят енергията през следващите години, тъй като целите за въглеродна неутралност влизат на фокус.

„Голяма част от нисковъглеродното електричество, което се изгражда, е по-евтино за генериране, но ние трябва да изградим електрическите системи, които да се поддържат“, изтъква МакУилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още