fallback

Високите такси тласкат енергийните компании да напуснат Великобритания

Все повече представители на петролната и газова индустрия се насочват към скандинавските страни или САЩ

21:42 | 19.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Данъците върху печалбите на петролните и газови компании във Великобритания се повишиха от 40% до около 78% през последните три години, което накара някои играчи в сектора да се изтеглят от страната, пише Euronews.

Газовата компания Serica Energy, която добива „синьо гориво“ в Северно море, заяви, че обмисля да напусне страната и да се насочи към скандинавските страни като Норвегия поради по-тежката данъчна действителност в Обединеното кралство.

Ако планът се осъществи, това може да бъде сериозен удар върху британския енергиен сектор, който вече отчита „теч“ на редица енергийни компании, работещи в сферата на офшорните проекти, след рязкото покачване на данъците.

В момента Serica Energy осигурява между 41 000 и 46 000 барела петрол на ден, както и около 5% от доставките на газ за Обединеното кралство.

Привлекателността на Великобритания като дестинация за добив на петрол и газ напоследък намалява, след като данъците върху печалбите в петролния и газов сектор се повишиха до около 78% в рамките на три години.

Сега, след като финансовият министър Рейчъл Рийвс намекна, че в предстоящия бюджет може да бъдат включено допълнително данъчни увеличения, компаниите започнаха да разглеждат възможността да напусната страната.

Коя е най-добрата алтернатива?

За компании като Serica Energy, която купува по-стари петролни и газови находища в Северно море и ги обновява, за да започне отново да генерира приходи, Норвегия се разглежда като добра алтернатива на Великобритания.

Това се дължи на относително лесното създаване на подобен бизнес модел в Норвегия, особено като се има предвид нейният огромен офшорен енергиен пазар и стабилната мрежа от доставчици. Норвегия също така има богат опит в петролната и газовата промишленост и е известна със своята технология, оперативна ефективност и стабилен бизнес климат.

Това не е всичко. Страната има сключени споразумения за избягване на двойното данъчно облагане с редица други държави, което може да бъде привлекателно за компании, които искат да се разширят в световен мащаб.

Serica Energy казва, че разглежда и други страни около Северно море като потенциални възможности за преместване на бизнеса.

„Последиците от това да бъдеш изцяло британска компания са ужасяващи в момента.

„Само вижте какво се случи в деня, в който беше обявен манифестът на лейбъристите. Едва ли имаше някакво влияние върху цената на акциите на петролните и газови гиганти, защото техните печалби се генерират в чужбина“, изтъква председателят на Serica Energy Дейвид Латин., цитиран от Telegraph. „Но за малки компании, базирани в Обединеното кралство като нашата, движението на цената на акциите надолу беше наистина значително“, добавя той.

Великобритания все още е силно зависима от вноса на изкопаеми горива

Обединеното кралство все още е силно зависимо от вноса на енергия. Нетният внос на енергия в страната достигна 40,8% през 2023 г., става ясно от данни на Digest of UK Energy Statistics (DUKES), като това представлява увеличение спрямо 37% през 2022 г.

Тъй като Великобритания все още задоволява по-голямата част от енергийните си нужди чрез изкопаеми горива, повишаването на данъците върху енергийните компании е нарастващ проблем, тъй като все повече фирми избират да се преместят в друга държава.

Това може да се усложни от неспособността на страната да ускори развитието на своята инфраструктура за възобновяема енергия, което води до по-голяма зависимост от вноса на енергия и следователно.

Редица политици са подложени на натиск от екологични групи, които ги призовават да предприемат решителни действия срещу петролните и газовите компании, без да предлагат жизнеспособен план как да заменят изкопаемите горива с възобновяема енергия.

Няколко други компании, включително Shell, обмислят да се преместят в САЩ, където енергийните фирми все още се радват на топъл прием и могат да се възползват от по-високите оценки и по-широкия кръг от инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още