fallback

Въглищата губят дял в производството на електроенергия в Китай за сметка на ВЕИ

Китай увеличава добива на въглища въпреки свития им дял в производството на ток

12:55 | 19.08.24 г.

Производството на електроенергия от въглища в Китай намалява въпреки данните за увеличения добив на въглища през юли. Според анализите на колумниста на Ройтерс Клайд Ръсел през миналия месец китайските компании увеличават местния добив заради по-ниската му цена.

Енергийният сектор е основният потребител на въглища в Китай, пише още анализаторът. По данни на статистиката през юли производството на електоренерия от термични централи (от които малък брой са на природен газ) намалява с 4,9% на годишна база до 574,9 тераватчаса.

Общо производството на електроенергия в Китай се увеличава с 2,8% до 883 тераватчаса, като основен ръст записват водните електроцентрали - с 36,2% до 166,4 тераватчаса. Увеличението е до голяма степен статистическо - през 2023 година производството беше минимално заради сушата.

От известно време в Китай се наблюдава непрекъснат ръст на производството на зелена енергия. Тенденцията е свързана с бързото увеличаване на соларните централи, както и на вятърните паркове, макар че при тях ръстът не е толкова съществен.

Само през първото полугодие Китай инсталира нови зелени мощности с капацитет за производство от 102 гигавата и така общият им капацитет вече надхвърля 700 гигавата. Новите ВЕИ инсталации са седем пъти повече от новите въглищни мощности в този период, изчислява Ръсел.

Китай е обхванат от по-горещо от обичайното време и това увеличава потреблението на електроенергия.

Статистиката показва още, че през юли добивът на въглища в Китай се повишава с 2,8% на годишна база до 390,4 млн. тона. Спрямо юни обаче има намаление - тогава в страната бяха добити 405,4 млн. тона. Юни е най-силният месец за въгледобива в Китай до този момент през 2024 година.

Намаленият внос пък сваля цената на въглищата на международните пазари. Индонезийските доставки са загубили 12% спрямо пика през март и в последната седмица цената им достига малко над 58 долара за тон. По-калоричните австралийски въглища се търгуват за 86,78 долара за тон след почти 97 долара за тон в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още