fallback

Иран има готовност да пренася руски газ през своя територия

Не е ясно в какви направления ще се пренася "синьото гориво"

15:23 | 17.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Иран е готов да осъществява пренос на руски природен газ през своя територия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Информацията е от иранския посланик в Москва Казем Джалали.

Той е направил изявлението на Каспийския форум в руския град Астрахан. Не е ясно в какви направления ще се пренася газът, уточнява Ройтерс.

"Изключително сме заинтересовани да работим с Руската федерация. Готови сме да пренасяме руски газ през територията на Иран", заяви Джалали, цитиран от ТАСС.

По-рано през юли стана ясно, че в първите шест месеца на годината търсенето на природен газ се повишава с 3% на годишна база, което е по-бързо от средното в периода 2010 - 2020 година. Това показа анализът на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Газовите пазари обаче са много несигурни - основният ръст на търсенето беше записан в първите месеци на годината, а до края ѝ се чака спад.

Така прогнозата сочи, че увеличението в търсенето на газ за цялата 2024 година ще бъде в рамките на не повече от 2,5%, или около 100 млрд. куб. метра. Основен локомотив на търсенето ще бъде Азия.

Търсенето на газ в Индия и Китай се увеличи с по около 10% в първата половина на годината, като и в двете държави основният потребител, който търси суровината, е индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 17.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още