fallback

Инвестиционното решение за АЕЦ „Сайзуел Си“ може да се отложи за 2025 г.

Преговорите с частни инвеститори отнемат повече време от очакваното след изборите в Обединеното кралство

22:45 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Окончателното инвестиционно решение за изграждане на нова мащабна атомна електроцентрала на Великобритания, АЕЦ „Сайзуел Си“, рискува да бъде отложено за следващата година, тъй като преговорите с частни инвеститори отнемат повече време от очакваното след изборите в Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Разработчикът на подкрепения от правителството проект преди това очакваше да получи финансиране до края на тази година, но тъй като преговорите текат бавно, става все по-вероятно централата да не получи зелена светлина през 2025 г., разкриват източници, запознати с въпроса.

Новите ядрени мощности са от решаващо значение за плановете на правителството за намаляване на емисиите и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. Технологията се разглежда от политиците като ключов източник на стабилно, нисковъглеродно електричество, но строителството трябва да се ускори. В момента единствената централа в процес на изграждане е АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, която многократно беше отлагана и се очаква да коства около 47,9 млрд. паунда, или над 61 млрд. долара.

Правителството на премиера Киър Стармър заяви, че се е ангажирало с АЕЦ „Сайзуел Си“ и се стреми към окончателно инвестиционно решение преди края на годината, посочва говорител на Министерството на енергийната сигурност и въглеродна неутралност.

Говорител на оператора на проекта Sizewell C отказа коментар.

Дизайнът на централната е копие на „Хинкли“, като разработчикът очаква това да означава, че изграждането ѝ ще струва значително по-малко от оригинала. Лейбъристката партия на Стармър изрази подкрепа за проекта в своя манифест преди изборите, но смяната на правителството през юли постави процеса временно в пауза, добавят източниците. Оттогава той се рестартира.

Преговорите с частни инвеститори, включително Centrica Plc, Emirates Nuclear Energy Corporation, Amber Infrastructure Group Ltd и Schroders Greencoat LLP, продължават.

Centrica заяви, че обмисля да инвестира в „Сайзуел Си“, което потенциално би я превърнало в ключов участник в проекта, ръководен от британското правителство.

„Инвестиционното решение тази година ще зависи от това как правителството и компанията Sizewell искат да се движат“, изтъква главният изпълнителен директор Крис О'Шей пред журналисти през юли.

Частният капитал е важна част от микса на финансиране. Банките също са предложили да отпуснат заеми до 12,5 млрд. паунда, за да помогнат за финансирането на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още