fallback

Развитието на ядрената енергетика е свързано и със съхранението на ядрените отпадъци

Правят се проучвания за хранилища, но местните жители не са съгласни с това, стана ясно по време на дискусия в парламента

14:01 | 16.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Развитието на ядрената енергетика води след себе си задължението за съхранението на отработеното ядрено гориво и други радиоактивни отпадъци на територията на страната. Това се отнася дори и за ядреното гориво, което България получава от Русия.

По време на дискусия в Народното събрание по повод изграждането на хранилища за радиоактивни отпадъци на територията на страната служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира, че и в момента по договора с руската страна България трябва да приеме обратно остъклените отпадъци от отработеното ядрено гориво за дълбоко геоложко съхранение. Това не се е случвало досега и няма яснота какви са обемите, които трябва да приемем, нито е представена методиката за връщането на това преработено на територията на Русия ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй", коментира Малинов.

В осъвременената стратегия за съхранение на радиоактивни отпадъци - не само от АЕЦ "Козлодуй", но и от медицинските и други дейности, трябва да бъде изградено хранилище за радиоактивни отпадъци до 2050 година. Предварителните анализи показват, че геоложките условия за това са най-подходящи в Мизийската плоча в Северна България.

До този момент не са правени никакви геоложки проучвания, за избор на площадки и други свързани с изграждането процедури, отбеляза още Малинов.

"Няма определено конкретно населено място, територия на община или друго място, на което да бъде изградено хранилище за радиоактивни отпадъци", категоричен беше той и допълни още, че на този етап и самият Министерски съвег не е приел решение за изграждане на такова съоръжение. Когато това стане, ще бъде направена оценка за въздействието върху околната среда, ще бъде дискутирано с местните общности и ще бъдат спазени всички междинни процедури. Крайната дата за взимане на това решение е 2033 година.

По време на изслушването депутатите бяха категорични, че местните жители на всяко от коментирани по различни канали населени места за ново хранилище, са категорично против. От БСП и "Възраждане" заявиха, че смятат, че проблемът идва от новия договор за доставка на ядрено гориво от Westinghouse, който не предвижда извеждане на отработеното ядрено гориво. Малинов обаче отчете, че въпросът за дълбоко геоложко съхранение седи и по отношение на руското гориво.

Социалистите поискаха да бъде проведен  национален референдум за изграждането на подобно хранилище.

Според депутата Мартин Димитров (ПП-ДБ) проблеми с извозването на ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй" към Русия има още преди войната  в Украйна и попита дали имаме алтернативи, ако се окаже, че проблемът се натрупа преди страната да е изградила собствен хранилище.

Възможен вариант е договор за извозване на тези отпадъци в друга страна от ЕС, каза Малинов и допълни, че такива в момента се строят в Швеция, Финландия, Франция и Швейцария. Най-напреднали са работите във Финландия и тя е евентуален резервен вариант и за нашата ядрена енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още