fallback

Свитото търсене на горива в Китай продължава да изнервя пазарите

През юни е отчетен спад от 11%, сочат данни на американската Администрация за енергийна информация

18:40 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търсенето на горива в Китай през юни намалява с 11% на годишна база до 3,9 млн. барела на ден, пише Ройтерс като използва данни на щатската Администрация за енергийна информация. Това е най-рязкото намаление в процентно изражение от лятото на 2021 година насам.

Реално спадът е донякъде и статистически - миналата година имаше рекордно потребление на горива, свързано до голяма степен с отварянето на икономиката и разрешените пътувания. Но от второто тримесечие има спад, който изнервя петролните пазари и държи нащрек анализаторите. Търговията в последните дни обаче е подкрепена от по-позитивните очаквания за американската икономика. 

Рафинериите в страната свиват работата за четвърти пореден месец. През юли намалението е от 6,1 на сто на годишна база.

Причините за намаленото търсене на горива са основно две - по-бавния икономически растеж и масовото навлизане на автомобили, използващи газ (LPG), особено тежкотоварни камиони.

Продажбите на камиони на пропан-бутан се увеличиха с 307% през 2023 година и броят им вече достига 152 хил. Очакванията са, че през тази и следващата година това ще намали търсенето на горива с между 110 хил. и 120 хил. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още