fallback

Петролът поевтинява в петък, но се насочва към седмичен ръст*

Положителните икономически данни от САЩ успокоиха опасенията на инвеститорите за потенциална рецесия в най-големия потребител на петрол в САЩ

08:58 | 16.08.24 г.

Цените на петрола се понижават в петък, но основните бенчмаркове все пак вървят към втори пореден седмичен ръст след положителните икономически данни от САЩ, които успокоиха опасенията на инвеститорите за потенциална рецесия в най-големия потребител на петрол, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 28 цента, или 0,35%, до 80,76 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 38 цента, или 0,49%, до 77,78 долара за барел.

Сортът Брент се насочва към седмичен ръст от 1,6%, а WTI – от около 1,5%.

Инвеститорите отново са настроени оптимистично към икономическия растеж на САЩ след серия от данни, представени тази седмица.

В четвъртък правителствен доклад показа, че продажбите на дребно са се увеличили с 1% миналия месец, което е доста над пазарните прогнози за увеличение от 0,3%. Също в четвъртък данни показаха, че по-малко американци са подали нови молби за помощи при безработица миналата седмица.

„Икономическите данни за САЩ, представени тази седмица, помогнаха да се успокоят опасенията за остро забавяне на американската икономика“, коментират анализатори от енергийната консултантска компания FGE.

Те отбелязват, че петролните пазари сега ще върнат фокуса си върху фундаментите и геополитиката, като очакват ответни атаки от Иран срещу Израел заради убийството на лидер на „Хамас“ в Техеран.

Нов кръг от преговори започна в четвъртък за подсигуряване спиране на огъна във войната в Газа, макар че израелските части продължават нападението си по палестинския анклав.

Преговорите, които се бойкотират от „Хамас“, бяха удължени и ще бъдат възстановени в катарската столица Доха в петък.

Ограничавайки ръста на цените, сигналите за търсене от САЩ и Китай са нестабилни. Запасите от суров петрол в САЩ отбелязаха изненадващ скок по-рано тази седмица, но китайските рафинерии са намалили силно нивата си на преработка миналия месец поради слабото търсене на горива.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в понеделник снижи прогнозите си за търсенето за тази година, позовавайки се на по-слабите очаквания за Китай.

*Цените са актуални към 8:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още