fallback

Закриването на завод за метанол подчертава предизвикателствата пред енергийния преход

Според норвежката енергийна компания Orsted е налице липса на търсене на екологични горива

21:20 | 15.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водеща фабрика за екологично гориво беше закрита от норвежката енергийна компания Orsted поради липса на търсене от клиенти, пише Telegraph.

Работата по проекта FlagshipONE, проектен завод за зелен метанол в шведския град Йорншьолдсвик, Швеция, е спряна. Съоръжението е предназначено да зарежда с метанол контейнеровози като част от глобалните стремежи за въглеродна неутралност.

Новината е поредният знак, че големите енергийни компании се оттеглят от мегапроектите, необходими за ускоряване на глобалния преход от изкопаеми горива към по-чисти алтернативи.

Orsted понесе удар от 1,5 млрд. датски крони (172 млн. долара) от решението да прекрати дейността на съоръжението, показват последните финансови резултати на компанията.

Бизнесът, който се контролира от датското правителство, се превърна в един от водещите производители на офшорна вятърна енергия в Обединеното кралство, с 12 действащи вятърни парка в британски води. Те включват Hornsea 1 и 2 край източното крайбрежие – заедно съставляващи един от най-големите вятърни паркове в света.

Компанията произвежда 7% от електроенергията в Обединеното кралство и планира по-нататъшно разширяване, включително още два вятърни парка близо до Хорнси и масивен плаващ проект край Шотландия.

Въпреки това начинанията ѝ в нови технологии и региони удариха силно компанията тази година, като Мадс Нипер, президент на групата и главен изпълнителен директор на Orsted, обяви обезценки за общо 3,9 млрд. крони.

Проектът FlagshipONE би използвал възобновяема електроенергия за производство на водород, който след това може да се комбинира с въглероден диоксид за производството на метанол. Целта беше да се произвеждат 55 000 тона метанол годишно, достатъчно за зареждане на един голям контейнеровоз, което го превръща в мащабен пилотен проект.

Нипер казва, че компанията не е успяла да осигури дългосрочни договори за закупуване на своя екологичен продукт на приемлива цена.

„Пазарът на течни екологични горива в Европа се развива по-бавно от очакваното и взехме стратегическото решение да намалим приоритетите на нашите усилия в рамките на пазара и да прекратим разработването на FlagshipONE“, изтъква Нипер. „Ще продължим съсредоточаването и усилията си за развитие в рамките на възобновяемия водород, който е от съществено значение за декарбонизирането на ключови индустрии в“, добавя той.

Компанията отчете печалба преди облагане с данъци от 3,9 млрд. крони спрямо 2,4 млрд. крони през същия период на миналата година и нетна печалба от 931 млн. крони.

Танкреде Фулоп, старши капиталов анализатор в Morningstar, посочва, че Orsted е надминала очакванията, особено при офшорния вятър, но обезценките „подчертават въздействието на забавянето на проекта“.

Съкращенията на Orsted са предхождани от подобни решения на други големи енергийни компании при проекти за възобновяема енергия.

Миналия месец Shell спря строителството на нов завод в Ротердам, предназначен да преобразува отпадъците в реактивно гориво и биодизел, предупреждавайки, че пазарните условия не са подходящи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още