fallback

БЕХ отпуска заем от 56 млн. лв. на "Мини Марица Изток" за заплати през август и септември

Дружеството е в тежко финансово състояние

21:40 | 13.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Българският енергиен холиднг (БЕХ) ще отпусне 56 млн. лева целеви заем за "Мини Марица Изток", става ясно от съобщение на Министерството на енергетикатае. Средствата са изплащане на заплати и други социални плащания за август и септември. Решението е взето от служебния енергиен министър Владимир Малинов и анонсирано по време на работна среща с ръководството на мините и „ТЕЦ Марица изток 2“ в Раднево.

Със заема ще се обезпечи нормалната и безопасна експлоатационнадейност на рудниците, допълни още Малинов, цитиран от своя пресцентър. „До края на месец август ще бъде проведен браншови съвет с представители на синдикалните организации на държавните дружества от Маришкия комплекс, на който ще се обсъдят всички текущи въпроси“, подчерта министърът. Преди дни Малинов отбеляза пред депутатите, че "Мини Марица Изток" са в тежко финансово състояние и има средства само за изплащане на заплатите на работещите.   В рамките на срещата беше дискутирана и възможността на служителите в двете предприятия да се възползват от програмата за т.н. „ранно пенсиониране“. Тя ще даде възможност по предложение на работодателя и доброволно решение на служителите да се пенсионират до 60 месеца преди придобиване право на пенсия. Около 1700 служители могат да се възползват в двете дружества за период от пет години. 

Продължават и разговорите между експерти на Министерството на енергетиката и представители на Европейската комисия за получаване на положително решение за държавна помощ. През месец април тази година с решения на Народното събрание и на Министерския съвет държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на БЕХ чрез парична вноска в размер на по 250 млн. лв. за следващите четири години, общо 1 млрд. лв. за целия период.

Със средствата ще бъде увеличен капиталът на мините за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на източно-маришкия въглищен басейн в устойчиво състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още