fallback

МАЕ: Търсенето на горива в САЩ компенсира свитото потребление в Китай

Доставките на пазара са на ръба да покрият лятното търсене на петрол

14:36 | 13.08.24 г.

Търсенето на горива в развитите икономики, основно в САЩ, ще компенсира по-бавното възстановяване на Китай и съответно свитото потребление на петрол, става ясно от последния доклад за петролните пазари на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

През второто тримесечие на 2024 година потреблението на петрол се е увеличило с 870 хил. барела на ден, като бавното възстановяване на Китай ограничава ръстовете. Агенцията запазва прогнозата си за растеж на потреблението на петрол в световен мащаб - с по-малко от  1 млн. барела на ден. Това е в съзвучие с очакванията от миналия месец, но и значително намаление спрямо ръста през 2023 година, когато бе 2,1 млн. барела на ден, се казва още в публикация на сайта на институцията.

От МАЕ отбелязват свиването на потреблението на Китай и опасенията за рецесия в САЩ, които доведоха до намаляване на цената на петрола на световните пазари. Но геополитическото напрежение и съкращаването на добивите от ОПЕК+ поддържат нивата високи. Все пак през юли и в първите дни на август цената на сорта "Брент" е около 80 долара за барел, което е с близо 7 долара за барел по-евтино спрямо края на юни.

Агенцията отчита още, че сегашните доставки на пазара, които се повишават с 230 хил. барела на ден до 103,4 млн. барела на ден, са на ръба да покрият лятното потребление. За първи път за последните четири месеца през юни световните резерви от петрол намаляват с 26,2 млн. барела, дори и на фона на трупаните запаси от Китай, но в същото време резервите от горива се увеличават - с 14,8 млн. барела, основно заради САЩ.

От МАЕ очакват тази тенденция да се запази и през юли, но тя крие риск от блокиране на работата на рафинериите през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още