fallback

Плановете на Швеция за 12 нови ядрени реактори ще струват поне 38 млрд. долара

Частният сектор няма голям интерес, показа проучване на властите в страната

22:00 | 12.08.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шведското правителство смята да развива ядрената енергетика в отговор на климатичните промени. В плановете е предвидено нови ядрени мощности с капацитет от 2500 мегавата до 2035 година (тоест два реактора) и още десет реактора през следващите десет години, пише Ройтерс.

Според оценка на специално създадена правителствена комисия вероятно това ще коства 400 млрд. крони (38 млрд. долара). Това ще са пари на данъкоплатците, защото няма интерес от частния сектор да участва в тези планове. Инвестицията в тях е огромна, продължителността им може да достигне и 100 години, а за да излезе на печалба една ядрена централа минава повече от десетилетие, посочват представител на бизнеса.

През 2023 година шведското правителство отчете, че ще трябва да поеме по-голямата част от разходите за изграждане на нови ядрени мощности и създаде комисия, която да оцени какво ще бъде най-изгодното положение за данъкоплатците. Предложението включва изграждането на четири или пет нови ядрени централи с инсталиран капацитет от 4000-6000 мегавата. Това ще бъде най-евтиният вариант за развитието на ядрената енергетика в страната, сочи заключението.

При това положение държавата ще поеме 75% от разходите за изграждаето на новите централи, както и след това ще трябва да определи гарантирани цени на електроенергията от 0,80 крони (0,076 долара) в следващите 40 години.

Ройтерс припомня, че през 1980 година Швеция реши да се откаже от ядрената енергетика, но сега преосмисля позициите си заради климатичните промени и плановете за климатична неутралност към 2045 година. Критици на идеята посочват, че тези проекти обикновено се бавят с години, сочейки за пример централата "Хинкли Пойнт С" във Великобритания.

Това означава, че ядрена централа няма да бъде готова навреме, за да покрие увеличеното търсене на електроенергия, което се очаква с навлизането на електрическата мобилност, зелените инвестиции и други инициативи. Властите обаче са категорични, че само ядрените централи са сигурен източник на електроенергия и могат да поемат пиковото търсене, както и да предлагат електроенергия, когато зелените мощности не могат.

В момента в Швеция работят шест реактора, които са построени през 70-те и 80-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още