fallback

Част от ремонта на ПАВЕЦ "Чаира" е приключила, но едва ли отново ще заработи изцяло

Сменени са статорните колони с пукнатини и са оформени по нов дизайн и геометрия

14:14 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Част от ремонта на ПАВЕЦ "Чаира" - на спиралната камера и статорните колони на втория генератор, вече е приключена, съобщава служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в отговор на депутатски въпрос. От публикувания в деловоството документ е видно, че при тези дейности са премахнати статорните колони, при които бяха констатирани пукнати и локална умора на метала. Те са оформени по нов дизайн и геометрия, отбелязва Малинов.

Направено е обследване на метала от германска лаборатория по металознание, възстановено е и антикорозионното покритие на спиралната камера. От началото на август е започнало и монтиране на турбината в шахтата. С други думи - ремонтът върви по план и очакванията са, че до края на годината ще бъдат направени 72-часовите проби и хидроагрегатът да заработи отново.

След като успешно приключи ремонтът на този агрегат, се очаква да започне и работата по хидроагрегат 3, за който анализи показаха, че е в същото състояние - с компрометирани статорни колони и умора на метала. Рехабилитацията се извършва от изпълнителя, избран през 2019 година - ABB Voith, а консултант е базираната в Швейцария AF Consult. Част от средствата са по Международния фонд "Козлодуй", който финансира извеждането от експлоатация блокове на ядрената ни централа и ограничаване на негативните ефекти за икономиката от това.

Очакванията са  хидроагрегат 3 да заработи в края на 2025 година.

Не така оптимистично обаче звучат очакванията на Малинов за цялостната модернизация на ПАВЕЦ "Чаира". Централата има още два блока, чието техническо състояние е критично. При тях уврежданията са по-дълбоки, има и спуквания на статорните колони. От "Националната електрическа компания" (НЕК) обявиха търг в търсене на изпълнител на проекта за ремонт и рехабилитация, но нито една компания не е проявила интерес.

Оценките на експертите сочат, че ремонтът е рисков и затова НЕК одобрява подход за цялостна подмяна на турбинната и генераторната част на хидроагрегати 1 и 4. Към момента се подготвя документацията за обществената поръчка по този проект.

За тях очакванията са, че могат отново да заработят до 42 месеца след сключване на договор с изпълнител на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още