fallback

Китай бързо разширява капацитета си за съхранение на енергия

За да се възползва наистина от технологията, страната обаче трябва да гарантира, че стационарните батерии се използват по-често

16:32 | 12.08.24 г.

Китай бърза да изгражда нови системи за съхранение на енергия, за да позволи на електрическите мрежи да се справят с бързото увеличаване на променливото производство на електроенергия от вятърни и соларни паркове. Но за да се възползва наистина от технологията, страната трябва да гарантира, че стационарните батерии се използват по-често, пише Bloomberg.

Новият капацитет за съхранение на енергия в Китай - сегмент, доминиран от литиево-йонни батерии, скочи до 44 гигавата в края на юни, което е увеличение от 40% спрямо началото на годината, сочат данни на Националната енергийна администрация. Това вече надхвърля целта на страната за 2025 г. и помага за поддържането на глобалния бум, като миналата година съхранението на енергия изпревари електрическите превозни средства като най-бързо развиващия се пазар за батерии.

Междувременно разходите спадат до точката, при която комбинираните разходи за генериране на слънчева енергия и нейното съхранение са толкова ниски, колкото тези при въглищата, изчислява SooChow Securities Ltd.

Но капацитетът остава до голяма степен неизползван. В района, обслужван от State Grid Corp., който покрива повече от 80% от страната, средно системата е била в употреба 390 часа и е имала 93 цикъла на зареждане и разреждане през първите шест месеца на годината. Въпреки че тези числа представляват почти двукратно увеличение спрямо предходната година, те все още показват, че системата средно е работила само веднъж през ден и е била неактивна през 91% от времето.

Китай продължава да отчита ускорен ръст при инсталирането на нови възобновяеми енергийни източници. Графика: Bloomberg

Големият проблем са стимулите. По-голямата част от съхранението на енергия в Китай е разработено поради изискванията на провинциите големите вятърни и слънчеви ферми или да изграждат, или да наемат място за съхранение, за да получат разрешение. Това дава на компаниите причина да конструират системи, за да доставят печеливши инсталации за възобновяеми източници, но малко мотивация да се уверят, че те се използват.

За да създаде стимули за използване на хранилището, Китай ще се нуждае от допълнителни реформи на пазара на енергия, смята BloombergNEF. Наличието на цени на електроенергията, които се променят в различни часове на деня, което много провинции тестват, може да създаде търговия с електроенергия, която системите за съхранение на енергия да използват.

Китай е в разгара на бум на инсталиране на мощности за чиста енергия, като новите вятърни и слънчеви паркове поддържат рекордно бързия темп от миналата година. И досега мрежата е успяла да използва по-голямата част от тази мощност.

В крайна сметка обаче генерирането на толкова много енергия, която е достъпна само за няколко часа на ден, ще причини големи проблеми на мрежата, предназначена да я разпределя денонощно. За да се увери, че това няма да се случи, Китай трябва да разчита повече на своите стационарни батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още