fallback

Търговията с газ на борсата TTF започва да се стабилизира

От началото на сезона за нагнетяване природният газ поскъпна с 33%

14:08 | 09.08.24 г.

Цената на природния газ в Европа остава близо до най-високото си ниво от началото на годината - около 40 евро за мегаватчас, но в сутрешните часове на нидерландската платформа TTF се вижда леко стабилизиране. Контрактите за септември спряха ръста си и дори има понижение, макар и в рамките на около 1%.

Пазарите реагираха остро на новините, че Русия е загубила контрола върху станция "Суджа", откъдето руският газ навлиза в газопреносната мрежа на Украйна и продължава към клиенти в Централна и Източна Европа (основно Австрия, Чехия, Унгария и Словакия).

От началото на седмицата природният газ поскъпна с близо 13%.

Украинското Министерство на енергетиката коментира, че от тяхна страна няма проблеми с транзита, а заявките на "Газпром" за днес (9 август) леко се повишават.

Според украинката газопреносна компания заявката е в обем на 41,7 млн. куб. метра, докато ТАСС съобщава за около 39 млн. куб. метра.

Реално транзитът на руския газ през Украйна ще бъде напълно прекратен на 31 декември 2024 година, когато изтича договорът между двете страни. На този етап няма официални съобщения какво ще следва, но Киев води преговори с Азербайджан и други държави от Централна Азия, които да използват газопреносната ѝ мрежа.

Търговията с газ е много волатилна от началото на сезона за нагнетяване и от април досега цената на TTF се е повишила с повече от една трета, става ясно от статистиката на платформата. Причината са основно опасенията за доставките във връзка с геополитически фактори – основно напрежението в Близкия изток.

Въпреки това цената е под нивото от началото на август 2023 година, когато търговията в периода 1-15 август се извършваше при цени, вариращи между 50 и 55 евро за мегаватчас.

Факторът, който засега удържа ръста, е темпът, с който се пълнят газохранилищата в Европа. Към 7 август данните на Gas Infrastructure Europe сочат, че съоръженията са нагнетени до над 86% от капацитета им, или още много малко остава до заложената от ЕК цел зимният сезон (октомври) да започне с газохранилища, пълни до поне 90% от капацитета им.

Данните за България показват, че газохранилището в Чирен е пълно до почти 84% от капацитета си. През този месец "Булгаргаз" е заявила, че ще черпи газ от съоръжението, за да покрие търсенето. Това означава, че през август ще бъдат изпълнявани едновременно дейности и по нагнетяване, и по добив.

За втори пореден месец "Булгаргаз" предпочита да допълни нужните количества газ от "Чирен", вместо от пазарите. Основният източник на газ за нуждите на страната е Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още