fallback

Украйна може да осигури допълнително работа за Маришкия басейн тази зима

Страната търси начини да намали дефицита на електроенергия

20:55 | 08.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Заради непрекъснатите ракетни обстрели от руска страна 60% от термичните централи и към 40% от водните централи в Украйна са разрушени или с нанесени щети и властите търсят варианти да покрият търсенето. Това коментира служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на заседание на ресорната комисия в 50-ото Народно събрание.

Увеличеното търсене от страна на Украйна е една от причините за поскъпването на електроенергията в региона. През юли средната цена на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) достигна над 260 лева за мегаватчас. Това обаче даде възможност на въглищните централи у нас да увеличат производството, защото могат да покриват разходите си.

Малинов коментира още, че е говорил многократно със своя украински колега Херман Халущенко относно варианти за осигуряване на нужните количества електроенергия. Това ще бъде особено трудно през зимата, а българската страна е посъветвала Киев да поиска от Европейската комисия въглеродните квоти за производство на електроенергия, която ще бъде продавана на Украйна, да бъдат поети от европейските фондове за подкрепа на Украйна. Така цената дори и на скъпите въглищни централи ще бъде по-поносима за украинците.

При това положение дори може да бъде определена квота за Украйна, която да подкрепи работата на Маришкия басейн през зимните месеци. При зимата България традиционно разчита на въглищните централи, за да покрие собственото си увеличено потребление, но в последните години натоварването не е максимално, защото температурите са по-високи от обичайното.

Юридически, за да могат да купуват ток от България, украинските компании трябва да имат лиценз, да се регистрират и да търгуват през Българската независма енергийна борса (БНЕБ), обясни председателят на парламентарната комисия по енергетка Делян Добрев.

За да намали потенциалния дефицит през зимата, Украйна е поискала от ЕС увеличаване на трансграничния капацитет за внос и износ на електроенергия, стана ясно още от заседанието на комисията. Има техническа възможност за това, а ограниченията - до 1700 мегавата в момента, са само търговски, уточни още Малинов.

Киев е поискал увеличаване до 2200-2400 мегавата, за да може да намали дефицита на електроенергия през зимата, обясни той. При негови разговори с украинския му колега Херман Халущенко от украинска страна са заявили, че при тежка зима потенциалният дефицит може да достигне 6000 - 8000 мегавата.

Освен чрез внос от съседни държави Украйна планира да изгради газови централи с капацитет за производство от 1 гигават до края на годината и покани германски гиганти да участват в проектите. Другото спасение за украинците е зелената енергия, включително и покривните соларни панели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още