fallback

Франция се готви да намали производството на ядрена енергия заради жегите

Прогнозите са температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий в някои части на югозападна Европа през следващите дни

16:03 | 08.08.24 г.

Френският енергиен оператор Electricite de France SA (EDF) вероятно ще намали производството на ядрена енергия от тези почивни дни заради горещата вълна в Европа.

Прогнозите са температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий в някои части на югозападна Европа през следващите дни. Предупреждения с жълт код заради горещини са издадени за по-голямата част от Испания, Южна Франция, Италия и Гърция, пише Bloomberg.

Френската компания използва вода за охлаждане на своите реактори, а прегряването на реките застрашава дивата фауна.

Ограниченията на производството вероятно ще засегнат централата Bugey от събота до четвъртък следващата седмица, посочва се в изявление на френския мрежов оператор. Още една централа може да бъде засегната от неделя.

Франция разполага с общо 56 реактора, като осигурява повече от две трети от мощността на страната.

Въпреки че потенциалните намаления на производството на енергия не са повод за безпокойство по отношение на доставките, те биха могли да повишат краткосрочните цени на електроенергията.

Електричеството за доставка в четвъртък във Франция се установи на цена от 31,01 евро за мегаватчас в сравнение с 93,15 евро в съседна Германия на борсата Epex Spot SE.

Гърция също е изправена пред много горещо време, тъй като изменението на климата засилва горещите вълни в региона. Тази година сезонът на пожарите е най-лошият от две десетилетия, тъй като меката зима, последвана от по-топлата пролет, остави растителността изключително суха. Пожарникарите в страната се борят с над 110 пожара тази седмица.

От четвъртък по-голямата част от Егейските острови, гореща туристическа точка, са изложени на висок риск от пожар. Горски пожар в района на Ретимно в централен Крит, който започна в сряда вечерта, все още гори, като властите евакуираха две села.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още