fallback

Намаление на транзита на руски газ през Украйна държи високи цените на TTF

Въпреки че Европа има алтернативи, опасенията за липсата на руския газ още движи пазарите

15:02 | 08.08.24 г. 4

Цената на природния газ в Европа достигна годишен връх в търговията на 7 август, след като руски източници съобщиха за превземането на газовата станция "Суджа" в Русия. Тази новина предизвика опасения за доставките на руски газ в Европа и доведе цената на контрактите за септември на нидерландската платформа TTF до почти 38 евро за мегаватчас.

В сутрешната търговия на 8 август цената остава висока, макар и с минимални промени (под 1%), след като "Газпром" съобщи за намаляване на транзита през "Суджа".

Без да дава обяснение за причината, пред ТАСС компанията отбеляза, че планираният транзит за днес е 37,3 млн. куб. метра. Вчера също имаше намаление - до малко над 39 млн. куб. метра, спрямо 42 млн. куб. метра на денонощие преди пробива в Курска област.

През май 2022 година Украйна отказа доставки през другата станция - "Сохрановка", която се намира в зона на бойни действия и извън контрола на украинските власти.

По-голямата част от руския газ за Европа влиза през "Турски поток" и територията на България. Украйна няма да продължи транзита след 31 декември 2024 година, когато изтича и договорът с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още