fallback

EIA: Търсенето на петрол в света ще се охлади заради забавянето на китайската икономика

Агенцията намали и очакванията си за ръста на добива на петрол в САЩ

22:17 | 06.08.24 г.

Агенцията на правителството на САЩ, която следи енергетиката, също изрази притеснения от намаляващо търсене на петрола догодина заради забавянето на икономиката на Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, предава Bloomberg.

Потреблението на суров петрол в света ще достигне около 104,5 млн. барела дневно през 2025 г., спад с 200 хил. барела на ден спрямо предишната прогноза, намалявайки очаквания ръст на търсенето догодина до 1,6%, сочи месечният доклад на Агенцията за енергийна информация (EIA), публикуван във вторник. Ревизирането към понижение се дължи на притеснения, че икономиката на Китай се забавя.

Миналия месец Китай обяви най-слабия растеж на икономиката от пет тримесечия, а трейдъри и банки отбелязват забавянето на търсенето в Азия като фактор, който намалява търсенето на суров петрол. Притесненията спомогнаха за ограничаването на ръста на цените на петрола тази година, въпреки че ОПЕК и съюзниците му свиват добива, а конфликтът в Близкия изток повишава риска от нарушаване на предлагането в региона.

Въпреки признаците за забавяне на икономиката в Азиатско-Техоокеанския регион самолетното гориво остава светъл лъч в потреблението в САЩ. Нарасналото търсене на пътувания по въздух доведе до ревизиране на прогнозите за търсенето на гориво тази година, а за потреблението догодина все още се очаква да надвиши нивата преди пандемията, съобщава EIA.

Тя намали и прогнозите си за ръста на добива на петрол в САЩ на фона на корпоративната консолидация и усилията за повишаване на добива с използването на по-малко техника. Макар че EIA все още очаква добивът в САЩ да нарасен тази и следващата година, прогнозите ѝ бяха ревизирани надолу спрямо обявените миналия месец с 0,2% за тази година и с 0,6% за 2025 г.

Цифрите са още един признак, че добивът на шистов газ в САЩ нараства по-скромно след изненадващото повишаване на производството миналата година, което добави над 1 млн. барела дневно.

Но разширяването на годишния петролен добив на САЩ - EIA прогнозира ръст от 2,3% тази година до 13,23 млн. барела дневно и допълнително повишение с 3,5% следващата година, показва, че производителите постигат подобряване на ефективността в сондажите и фракинга, което им позволява да увеличават производството.

„Определено правим повече с по-малко и ставаме по-ефективни от оперативна гледна точка с всяко изминало тримесечие“, съобщава Diamondback Energy, един от най-големите производители в Пермския басейн в Западен Тексас и югоизточната част на Ню Мексико, в писмо до акционерите тази седмица.

Очаква се Пермският басейн, който е най-голямото находище на шистов газ в света, да добави скромните 20 хил. барела дневно до края на тази година и още 340 хил. барела догодина, сочат най-новите прогнози на EIA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още