fallback

Напрежението в Близкия изток задържа спада в цената на газа в Европа

През миналата седмица суровината поскъпна с 13% заради опасенията за доставките

20:10 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сривът на световните пазари се отразява минимално на цената на природния газ в Европа на фона на напрежението в Близкия изток. На нидерландската борса TTF доставките за септември записаха дневно дъно от малко под 35 евро за мегаватчас в обедната сесия, което е понижение от около 5% спрямо нивото на затваряне в края на миналата седмица.

В следобедните часове обаче този спад започна да се наваксва и цената достига 35,40 евро за мегаватчас, или понижение от 3,3%*. Напрежението на пазара е свързано с очакванията за ракетен удар на Иран към Израел в следващите часове, който да доведе до ескалация на конфликта в региона.

Заради опасенията за доставките през последните седмици волатилността се върна на TTF и през миналата седмица газът поскъпна с 13%. Нетипично за европейските пазари досега, но цената на газа в началото на юни записа годишен връх от почти 37 евро за мегаватчас. На 23 февурари, тоест в разгара на отоплителния сезон, пък беше отчетена цена от 24 евро за мегаватчас.

Индексът TTF е референтен за повечето договори за доставка на втечнен газ в Европа. Българската "Булгаргаз" не купува втечнен газ в последните два месеца, а успява да се възползва от намаленото потребление през летните месеци и натрупаните резерви от "Чирен", които след компенсацията от ЕК са изгодни за компанията. Основен доставчик за България през юли и август е Азербайджан.

На 1 август енергийният регулатор утвърди цена на газа от малко под 61 лева за мегаватчас.

*Към 17:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още