fallback

Кредити без самоучастие за битовите потребители, одобрени да заменят отопление на твърдо гориво с възобновяем източник

Гаранционната програма на ББР осигурява мостови ресурс за реализация на одобрените проекти по НПВУ

11:38 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Кредити без самоучастие със срок на изплащане до 5 години и едногодишен гратисен период могат да получат одобрените кандидати по направление 2 на "Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници" от НПВУ.

Заемите се отпускат от четири търговски банки – Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк, Общинска банка и Търговска банка Д, и са с гаранция от Българската банка за развитие.

Гражданите, кандидатствали за безвъзмездна помощ за замяна на източници на твърдо гориво (печка, котел, камина или друг) с възобновяеми, могат да ползват целево кредитиране при преференциални условия, с което да финансират предстоящите дейности по доставка, монтаж и пускане в експлоатация на своите съоръжения.

Банките ще отпускат кредити до 22 хил. лв. за инсталация на фотоволтаични системи до 10 kWp и системи за съхранение на електрическа енергия (батерии), както и до 3 хил. лв. за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване.

Общият ресурс на мярката е 14 млн. лв. и има за цел да ускори инвестициите на домакинствата във възобновяеми източници по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 05.08.24 г.
Още от Енергетика виж още