fallback

В Австралия се опасяват да не проспят ядрения ренесанс

Компании поискаха урановите мини в страната да заработят отново

15:42 | 05.08.24 г. 3

Компаниите, експлоатиращи урановите мини в Австралия, призоваха властите в страната да премахнат забраната за добив, пише Bloomberg. В Австралия се намират третите по големина находища на уран, който става все по-търсена суровина на фона на растящия интерес към ядрените енергийни мощности.

Секторът върви към ренесанс заради целите за декарбонизацията. През миналата година на форума на ООН за климата COP 28 няколко държави, сред които и България, се обединиха в усилията си да утроят ядрените мощности в света до 2050 година. В Европа ролята на катализатор изигра и войната в Украйна, която накара държавите на континента да се замислят за енергийната си независимост, която в по-голяма степен може да даде ядрената енергетика.

Добивът на уран в Австралия е разрешен само в щата Южна Австралия и в Северните територии. В момента се експлоатират само две мини - в Южна Австралия, а на другите места добивът е забранен от съображения за сигурност и за опазване на околната среда. В страната помнят не само инцидентите в Чернобил и Фукушима, но и разлив от мина в Северните територии, експлоатирана от Rio Tinto, чиито последици се отстраняват вече близо десетилетие.

Забраната за добив обаче означава, че Зелният континент няма да може да се възползва от развитието на ядрената енергетика, предупреждават миннодобивните компании. Според тях има икономически обосновани причини дейността на урановите мини на целия континент да бъде възстановена. От началото на това десетилетие цената на урана, който е основната суровина за горивото за ядрените реактори, се утрои.

От Министерството на ресурсите коментират, че решението за отварянето на мините е изключително на местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още